Една от най-гледаните корейски драми “Алено сърце” с премиера и у нас

Това е история за любов, приятелство, предателство и дворцови интриги в Корьо

Една от най-гледаните корейски драми “Алено сърце” с премиера и у нас

Добре, знам, че е в последния момент, но, хора, почва един от любимите ми корейски сериали по българска телевизия. Призовавам ви, ако имате възможност, баш в средата на летния сезон, между избори, Евро 2020 и Олимпиада, да го гледате! Няма да съжалявате - обещавам!

Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo е по мотиви на китайски роман и, макар и да не се води успешна драма в Корея, в световен мащаб чупи рекорди. 20-те едночасови серии на сериала от 2016 г. са гледани от над 1 милиард души по цял свят. Отделно се превръща и в най-скъпо изтъргуваната южнокорейска продукция - за по около 400 000 долара на епизод.

Донякъде достоверна в исторически план (от моя гледна точка) драмата може да се похвали с една от най-изпипаните кинематографии, зашеметяващи костюми и безсрамно добър (пък и красив) каст. И въпреки че не грабва от първия епизод (освен принцовете в банята, затъмнението и как Уанг Со язди, облечен в черна пелерина, друго не помня в детайли), "Алено сърце" не “пуска” и не позволява разсейване. Провокира толкова калейдоскопични размисли и противоположни реакции, че накрая нито една изгледана минута не може да се смята за пропиляна. Толкова е наситен сценарият.

Сюжет: Историята се фокусира върху преживяванията на Го Ха-джин (IU - актрисата е звезда от последната драма на сестрите сценаристи Hotel Del Luna). Тя е 25-годишна девойка с разбито сърце от XXI век, но по силата на слънчевото затъмнение или на съдбата се пренася в 941 г. в кралство Корьо. Освен в ханбок, Го Ха-джин се озовава и в тялото на благородничката Хе Су (двете как си приличат - не е истина :) ). Така момичето заживява сред принцовете от управляващата династия - синове на крал Теджо, основател на Корьо. Сами разбирате, че няма как да избегнем любовните драми между девойката и представителната мъжка част на кралското семейство. Но те са развиват на фона на политически битки, ужасяващи интриги и неподозирани обрати. В тази атмосфера не знаеш кой ти е враг, приятел, сват, на булката брат… :)

За да бъдем напълно откровени, много харесвам пътуването във времето - като концепция. Но не смятам, че то може да бъде извинение за липсата на последователност, дълбочина и изключването от хода на повествованието на даден персонаж. Някак много странно действа Хе Су и не мога да проумея защо за нея не важат правилата, които се отнасят за останалите герои на драмата... Няма да развалям удоволствието от гледането със спойлери - само ще кажа, че има ситуации, в които момичето от наши дни, макар и вероятно да не знае порядките в кралския двор (все пак идва от друг времеви отрязък, не ли), е логично от гледна точка натрупан опит да се съобразява с тях. За нея не важат наказания, съществува по свои собствени закони и в общи линии - ако се следва историческата логика - трябваше да бъде бита до смърт още във втори епизод (да речем).

Решенията на Хе Су изглеждат мотивирани предимно от нуждите на сюжета и в доста от случаите липсва последователност (в някои - и логика). Ако съм пределно зла, мога да кажа, че дори и без нея сериалът би бил супер, но романтичната ми душа се радваше на непохватната и колеблива любов между IU, Уанг Со и Уанг Ук и затова няма да го кажа.

Само това ми е проблемът с Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo. Лично аз се радвам на съвременната музика в саундтрака на историческа драма и никак не намирам за дразнещо да ми звучи рап (например). Дори и да не ви харесва - призовавам да проявите разбиране - продуцентите сигурно са били подложени на нечовешки натиск - все пак голяма част от каста се състои от изпълнители…

Като написах каст се сетих, че мога да ви представя част от актьорите - поне тези, които правят силно впечатление и / или имат водещи роли.

Споменах ли колко убийствено добра е кинематографията на Ким Кю-те? Няма как да не сте гледали поне една от драмите му - ако не сте, да се поправяте (препоръчвам It's Ok, That is Love и That Winter, The Wind Blows - с ултра “любимата” ми Сонг от Autumn In My Heart ). Помагат изпипаните в детайл костюми и гримът, макар, ще съм откровена, актьорите изглеждат перфектно и в съвременни дрехи.

Кредит: fanpop.com

Lee Ji-eun или IU като Го Ха-джи / Хе Су

Девойката от наши дни се чувства изключително предадена - гаджето и приятелката са се...хм...заиграли. Момичето работи за козметична компания (има причина - не е само заради продуктовото позициониране). Попадайки в Корьо, се превръща в обект на обожание и доверен приятел на почти всички принцове, забавна и разговорлива е. Но малко глуповата (според мен - доста) и изключително недалновидна. Първоначално се влюбва в Уанг Ук - осмия принц.  
По принцип IU е певица, не е лоша при това, танцува много добре (но кой в корейската поп индустрия не), текстописец и композитор е (първата си песен пише за саундтрака на A Greatest Love). Лично на мен ми скри шапката в Persona. Препоръчвам още My mister и Hotel Del Luna.

Lee Joon-Gi като четвъртия принц Уанг Со

Изтерзан от неласкаво минало и не особено любогрейна семейна обстановка, принцът има белег на лицето, викат му “вълчак”, смел, разсъдлив, но със студено сърце. Персонажът на Джун-ги бива развит най-добре - все пак говорим за бъдещия крал Гуанджонг, който, макар и определен за кръвожаден, е сочен за  крепител на Корьо. Който с реформите ограничава влиянието на благородниците и централизира управлението в ръцете на краля, прави обществени болници, насърчава единението на религия и политика (подкрепя разпространението на будизма) и въвежда онзи изпит за държавна служба (или там както се казва - виждали сте го във всеки уважаващ себе си корейски исторически филм / сериал). Хе Су е обект на чувствата му, а и той на нейните (по някое време, да не развалям момента).

Kang Ha-neul като осмия принц Уанг Ук

Каквото и да напиша за него - като персонаж - няма да е достатъчно. Героят му разходи отношението ми през целия спектър от емоции - от симпатия и одобрение, през съчувствие и разбиране до отявлено нехаресване и погнуса. Първоначално е съпруг на братовчедката на Хе Су и обект на чувствата и на двете. Стремежите му към властта обаче го карат да загърби любовта или поне да я подритне хууубавичко. Всъщност властта преобразява всички в сериала. Ако не успее, сценаристите ги убиват.
Последно го гледах в When the Camellia Blooms като за изпълнението си там получава една от най-престижните награди в корейския шоубизнес - най-добър актьор в драматичен сериал по време на 2020 (56th) BaekSang Arts Awards.

Hong Jong-hyun като третия принц Уанг Йо

Брат на четвъртия и четиринайстия принц (защо не и на останалите - питайте възможността корейските крале да са многоженци). Плете интриги с майка си, опитвайки се да стане крал. Много сложни схеми замислят двамата - но да кажем, че мразят силно и се опитват да очернят четвъртия принц.
Два безполезни факта - в момента актьорът е в казармата и прилича на TOP от Big Bang. :)

Baekhyun като десетия принц Уанг Ън

Толкова чист, жизнеутвърждаващ и креативен персонаж е десетия принц, но ужасно трагичен. Няма да спойлвам - само ще кажа, че от истинската любов боли повече от всичко друго. Baekhyun от ЕХО е изключителен сладур и е престъпно млад за таланта си.

Цял свят чака продължение вече над 5 години. Финалът предполага и блазни за такова. Потопете се в този завладяващ и пъстър, но жесток и ...трагичен свят. И си отваряйте очите за българската следа :)

*Снимките пак не са мои. Не ги използвам с търговска цел, но свалям при поискване.