От шоупрограми до милиони зрители - сестрите Хонг (продължение)

Романтика, смях, фантастика и още от тайната рецептата на сценаристите на някои от най-успешните корейски сериали.

От шоупрограми до милиони зрители - сестрите Хонг (продължение)


Тук можете да намерите първата част на поста.
Продължавам с нещо като обзор на творчеството им.
Част от изброените сериали вече са достъпни за абонати на Netflix.


My girlfriend is a Gumiho

My girlfriend is a Gumiho е огромна забава. Gumiho според корейската митология е лисица с девет опашки, която има невъобразима сила, скача от и до недостижими висини и може да подуши каквото и да било от километри. Има смъртен страх от вода - лооошо, ако ѝ се намокри опашката. И иска да стане човек. Принципно можело да се случи, ако се омъжи за смъртен, но ѝ тръгнала славата, че е съблазнителка и яде човешки дроб, та никой не я искал…

Сюжет: Млад и безхаберен богаташки син мечтае да стане екшън звезда и не го интересува друго освен зашеметяващия външен вид и тренировките във филмово училище. По стечение на обстоятелствата освобождава Гумихо от една картина. Тя му се лепва, учи какво е да си човек и се влюбва. Това накратко. Естествено има и много други неща - като ревност, нелепи моменти, малко изкупление, отвара, 100-дневен срок и арбалет. Не е е като да няма и свръхестествени случки в драмата, разбира се, все пак говорим за дух, който се храни с човешки черен дроб. Хаха, шегувам се.

Венерата Shin Min-А всъщност обича телешко, макар и да няма пари. Отделно цялата работа е много шашава като синопис, предвид корейските му там сказания, но идеята е, че ще умре, евентуално или лисицата, или главният герой (Lee Seung-gi, който ще срещнем и в друга фантастична драма на сестрите, ха!). “Лошият” и съответно втори лийд е No Min-woo... Изобщо само красавци има наблъскани тук, не че в останалите драми на сестрите се скъпят продуцентите и кастинг директорите… Гледала съм епизодите в зората на цивилизацията, но още помня моменти, та дано да мине това признание за нещо като реклама. На моменти много се дразнех как преиграват персонажите, особено филмовият режисьор и лелята, но все пак говорим за корейски сериал, та се преживява. Ако махнем небрежно с ръка към този “бял кахър” - вероятно ще открием разказ за силата на любовта и за саможертвата. Отделно - за спецификите на уникалността, израстването, дългът и проявяването на честност (най-вече към себе си). Добра драма се оказа, въпреки повдигната вежда, с която я започнах. Изплаках си очите… Но останах много доволна.

Любопитен факт: За първи път видях в корейска драма главната героиня директно да инициира интимни отношения. Shin Min-A, you foxy lady!The greatest love

The greatest love от 2011 г. e с-т-р-а-х-о-т-н-а - представете си, колко ме кефи при все, че с Gong Hyo-jin много не се разбирам (органично е - иначе тя е много добра актриса!). Cha Seung-won (и него като героя от предходния материал, ще го гледаме след години в друга драма на Хонг) и гоблинската сестра Yoo In-na някак много ме утешаваха. Заглавието на български е "Няма такава любов" и е абсолютно точно. Защото в началото главните герои въобще не се понасят, а след серия от нелепи комични и драматични ситуации, ненавистта им дори се засилва. Но... о, чудо... тънката граница между любовта и омразата.
Хора, с ръка на сърцето го казвам, няма да съжалявате и секунда, ако решите да загледате The greatest love.

Сюжет: Историята се завърта около популярна в близкото минало певица от женска група. Славата ѝ обаче е започнала да залязва след серия от скандали. За да продължи да изкарва пари, дамата се съгласява да участва във всякакви тъпотии - от реклами до риалити формати. Неведоми са пътищата на любовта - тя се сблъсква с настоящата най-обичана звезда на корейското кино, самото мъжко съвършенство, егоцентричен, самовлюбен и загубил връзка с реалността Dokko Jin. В сериала има: лъкатушеща любов, отричане на чувства, сочене с пръст, формат за уреждане на любовни двойки, доктор по Източна медицина, нелепи роднини, ревниви звезди, незабравима пижама-боди на Супермен, един от най-сладките броманси, виждали екран някога, страхотни, ама страхотни реплики. За феновете на fan service - Cha Seung-won се разхожда многократно само по панталони. Освен това сериалът е изключително правдоподобен и не се търси странене от показването на интимност - героите се целуват, докосват, смеят се… Ако трябва да изберете три драми на сестрите, които да гледате, то това е една от задължителните.

Любопитен факт: Dokko Jin гледа “Кралица Сондок” и пита един от асистентите си, дали това е ролята, която бил отказал. Асистентът го убеждава, че поредицата потъва, никой не я гледа и съответно решението да откаже участие в полза на съмнителен екшън - е било правилно. Сцената идва да покаже колко е откъснат от реалността главният герой - сериалът “Кралица Сондок” е сред най-популярните в Южна Корея и набира и широко международно признание.


Big

За Big мога много да пиша. Но ще е дискриминация спрямо останалите драми на сестрите. Чудех се как да ви изрекламирам най-ефективно, съсипващата от противоречиви чувства романтична комедия. Дали, че се вижда актьорския талант на Гонг Ю в целия спектър от емоции? Или че се вижда голото му тяло? Или чрез цитат на Тургенев? Или за смяната на тела като основна сюжетна линия (която лично аз много харесвам)? Или да ви пусна гифче с една от най-романтичните целувки евър? Или да ви покажа колко сладък e Shin Won-ho (хакерчето от “Легенда за синьото море”) като изпаднал в кома гимназист? Или колко е кукленско красива Lee Min-jung (която освен всичко останало е жена на Lee Byung-hun и дори му е родила син!)? Но реших че няма да ви занимавам и просто ще напиша две-три думи за сюжета.

Сюжет: 18-годишен гимназист и 30-годишен доктор си разменят телата след пътен инцидент. Учителката на момчето, самовлюбен и напорист ученик от Щатите, е бъдещата съпруга на доктора. Разбира се, момчето лека-полека се влюбва в даскалката си (пълен лузър и карък) и тя в него... или пък в годеника си. Всъщност годенишкото тяло или ученическия...хм...дух обича? Голяма каша! Абе, гледайте! (Финалът е покъртително зле, всъщност по мое мнение, можеха да спрат някъде към 13 епизод.)

Любопитен факт: Big e завръшане на Гонг Ю към малкия екран. Първият му сериал 5 години след хитовия Coffee Prince. През това време успява да заснеме Silenced, от който и до този момент потрепервам - особено като се има предвид, че е по истински случай.Master's sun

Годината е 2013 г. и сестрите правят драма по популярна японска манга. Master's sun e хорор-романтична-крими комедия. Пуснах си да гледам първи епизод, разбира се, по нощите. После цяла нощ сънувах кошмари. Признавам, на мен са ми слаби ангелите и вероятно за вас няма да е чак такъв ужас, но нека всеки, който не си изкара акъла при първата среща с призраците на главната героиня, да напише коментар :) :) :)

Сюжет: Gong Hyo-jin (да, да пак тя) играе момиче, което след инцидент започва да вижда духове. Това от весела и лъчезарна девойка, я превръща в аутсайдер, неспособна да се задържи на работа и с огромни проблеми със съня (та кой би спал в компанията на умрели хора?!). Започва работа като чистачка в Kingdom mall, който е част от консорциума, управляван от безскрупулния, властен, алчен, амбициозен и безкрайно арогантен Joo Joong-won а.к.а. So Ji-sub. Съдбата ги сблъсква, за да покаже, че виждащата духове Tae Gong-shil може да се докосне до нашето момче с красиви ръце и те да изчезнат (духовете, не ръцете! :)) Така пътищата им се преплитат. Има криминален елемент в драмата - отвличане, диамантена огърлица, отмъщение. Второстепенните герои също са интересни - ветеран от Ирак и модел ugly-duckling-turned-swan.

Любопитен факт: Има епизод в хотел, където идва мъртва душа. Запомнете този факт. Като бонус: можете да си купите накит със слънце, като този в сериала - цъкнете тук.Warm and cozy

2015 г. излиза Warm and cozy. Според рейтингите не е постигнала някакви впечатляващи резултати. Аз също не останах зашеметена. Може би най-хубавото в този сериал са гледките от о. Чеджу. И ястията - но аз все налитам на храна, та може и да съм пристрастна.

Сюжет: Главната героиня работи несигурна и скучна работа в Сеул. Заминава инцидентно за о. Чеджу, за да спре брат си да купи къща, приличаща по-скоро на съборетина. Плановете са в нея да отвори ресторант… Разбира се, няма как да я бъде тая. Пристигнала на о. Чеджу девойката открива, че гаджето ѝ, току-що се е сгодило за друга. А за капак я уволняват...
Главният герой е богаташки син (че как иначе), отворил ресторант на острова заради жената, която харесва. Но не му провървява в любовта и търси как да го продаде. Някак си се озовава готвач за заведението, което вече е собственост на ожалената девойка. Големи образи са жителите на о. Чеджу, кметът, собственичката на школа за гмуркане, братът на главния герой и, разбира се, първата му и голяма любов.
По мое мнение сериалът не е нищо особено, но все пак има чар - топъл и уютен е. В главните роли са Kang So-ra и Yoo Yeon-seok.

Любопитен факт: Според реплика в драмата полетите от Сеул до о.Чеджу са по-начесто от градския транспорт.

Дано да ви е интересно, защото ще има и трета част. :)

П.П. Използваните снимки не са мои. Плакатите са уж официалните на съответния сериал, не съм ги употребила с комерсиална цел. Където мога, споделям източника. Aко си познаете нещо и искате да го сваля, моля да ми пишете.