От шоупрограми до милиони зрители - сестрите Хонг

Двете дами стоят зад едни от най-успешните корейски сериали.

От  шоупрограми до милиони зрители - сестрите Хонг


Абсолютно не съм убедена, че ще направя цялостно представяне на сестрите Хонг, тези писачки на корейски драми. Бас държа, че сте гледали поне един сериал по техен сценарий, ако следите корейските сериали.

Hong Sisters via https://www.hellokpop.com

Сестрите Хонг единодушно биват определяни за най-успешните сценаристи в Южна Корея и пионери в жанра, придаващ облик на К-драма индустрията в момента. Факт е обаче, че имат само една значителна награда за работатата си - 2011 MBC Drama Awards: Writer of the Year за The Greatest Love. Като цяло драмите им са леко детински, като го споменавам в най-добрия смисъл на думата - малко фантастика и/или митология, объркана с две дози романтика, щипка комедия и няколко грама сол за финал. Лично аз мога да кажа, че не е като да не съм искала главната им героиня да се клонира, за да не са сами двамата главни герои след финалните надписи. В Уикипедия пише, че се отличавали с характерен стил и името им се е превърнало в разпознаваем бранд в корейската индустрия за телевизионни драми. Само ще добавя, че имената на сериалите им са разпознаваеми за всички любители на Халю културата.

Преди да се ориентират към драмата, сестрите Хонг са писали сценарии за шоупрограми. Не можах да намеря точен пример за написано от тях шоу, но светът на забавните предавания в Южна Корея като цяло е загубил, за да спечели…  Ами ние да спечелим, ние.

Това е по-голямата сестра Хонг - Jung Eun. Родена е през 1974 г. Като цяло няма много информация за двете сестри поотделно. Да не говорим, че и заедно няма (извън работата им, разбира се). В интерес на истината се надявах - като истински корейски знаменитости - да имат профили в нета с неща от рода на кръвна група, зодия, любима храна и т.н., но не намерих и ще се радвам, ако някой от вас разполага с такива, да допълни.

Това е малката - Mi Ran. '77 набор е. Държах да се разделени като снимки, за да се знае коя точно коя е!

Delightful Girl Choon-Hyang

Драмата, с която сестрите Хонг “пробиват”, е Delightful Girl Choon-Hyang. Годината е 2005 г. Гледала съм я в зората на любовта ми към корейските драми. Имам някакви бегли спомени, ако някой има по-пресни да допълва.

Сюжет: Тя е едно изключително напористо момиче, а той - побойник, син на полицейски шеф. Двамата се женят след недоразумение, придобило катастрофални размери и касаещо добрия морал. Както става обикновено любовта им ще възтържествува едва на самия финал (но без да трябва някой да пътува до Щатите или да учи зад граница).

На мен лично второстепенните персонажи ми бяха в пъти по-интересни. Има жена, която иска да има нещо чуждо само от ревност и тщеславие. Има и мъж, който е богат, красив и успешен. И следователно не може да допусне, че може да НЕ получи нещо. Драмата била модерна адаптация на популярна фолклорна легенда за дъщеря на кисенг, която се омъжва за магистрат. Главните актьори тук са Han Chae-young, наричана още “корейското барби” (заради пропорциитe; за мен лично е дразнещата пораснала сестра от Autumn in my heart) и Jae Hee, леко ококореният мълчаливец от 3-iron. (За феновете - ревнивецът от Jang Ok-jung, Living by Love, има и камео в следващата драма на сестрите Хонг.)

Любопитен факт: Jae Hee има две награди и една номинация за образа си в Delightful Girl Choon-Hyang.

My Girl

Ето я и следващата драма на сестрите Хонг - My girl. За времето си, а именно 2005 г. (отново) достига някакъв впечатляващ рейтинг.

Сюжет: Историята се развива на остров Чеджу. Главният герой е богаташ, наследник на лъскав хотел, въобще - голямото доброутро. Героинята пък е лъжкиня и измамница, добра актриса и добър човек, но с лош баща, отреден от съдбата - комарджия и мошеник. Тя трябва да изиграе отдавна загубената братовчедка на главния (не давам имена, защото се затормозявам да ги транслитерирам и накрая пак да са грешни… :( ) - за тази “роля” я наемат. Целта е да се изпълни последното желание на тежко болния председател на борда на директорите на хотела и дядо. Той пък милият толкова се радва на новооткритата си внучка, че изведнъж, о, чудо, излекуван е… А двамата главни трябва да продължат да се правят на роднини, въпреки че се влюбват…

Кастът е умопомрачителен! Lee Da-hae (вечно плачещата девойка от “Ловци на роби”) и Lee Dong-wook (един многострадален Жътвар) стават звезди за една нощ навсякъде из Азия и отнасят сума ти награди за превъплъщенията си. Lee Joon-gi е втори лийд - за първи и последен път - но и неговата кариера се изстрелва буквално в Космоса. Тук много исках да клонират главната героиня, за да не е самотен милинкият на финала! (Ъъъъ, СПОЙЛЕР) Като пусне оная ми ти усмивка ослепителна, с безупречна прическа и стайлинг, или като пусне 2-3 сълзички, ох… Поддържащата женска роля тук е за Park Si-Yeon, която вероятно има най-добрите пластични хирурзи в Южна Корея, но е умопомрачително красива.

Любопитен факт: Lee Dong-wook (напоследък познат от Goblin) е считан за един от най-красивите мъже в Южна Корея. Според проучване дамите най-много харесват червените му устни. Не е започнал кариерата си като актьор. Колкото до My Girl - сериалът има три римейка - индонезийски, филипински и тайвански.

Couple or Trouble

Тази драма признавам дори не я бях чувала - Couple or Trouble - корейски римейк на един от най-забавните американски филми евър - “Зад борда”. Когато Гоуди Хоун и Кърт Ръсел още не бяха двойка и комедийните филми бяха наистина смешни.

Сюжет: Главната героиня е разглезена, арогантна и невъзможна богаташка, а главният герои - handyman. За разлика от американския оригинал тук след получаването на амнезия тя трябва да се прави не на майката, а на гледачката на трите племенничета на майстора. Long story, short - на финала тя не е вече лигаво богато момиче...хм...само богато.

Драмата има доста отличия и номинации - как ми е минала преди под радара - идея си нямам. Още повече, че в нея блестят Han Ye-seul и Oh ji-Ho (който събра доста въздишки в “Ловци на роби”). Но подготвяйки този пост, гледах 3 сериала, сред които беше и този. Хора, имаше моменти, в които се смях истерично, или се тресях в конвулсии, захапала края на одеялото, за да съм тиха и да не събудя околните с квиченето си. Оставям на страна котките, кучетата и рибките, даже за момент забравям инцидента с червената боя или шегите за акането, двамата главни така си “лепнаха” в този романтично-комичен-любовно-омразен сценарии, че още ме напушва на смях и удивление. Никак не преувеличвам. Всеки от 16-те часа (сериите са 16 и са по 58+ минути всяка) напълно си заслужаваше.

Любопитен факт: През цялото време ми се ядеше джанджангмьон (паста с пюре от черен боб). Ще гледате и ще разберете.

Hong Gil Dong

Тази драма я препоръчвам от все сърце - Hong Gil Dong. До финала държи, няма слаб епизод (поне според мен). Kang Ji Hwan е блестящ и много, много магнетичен. Освен, че се смях от сърце на моменти, ревах и като магаре. Особено на финала.

Сюжет: Хонг Гил-Донг е нещо като корейския Робин Худ - краде от богатите, за да дава на бедните. Като цяло действията му са срещу несправедливостта на ранговата система. Той самият е незаконен син на магистрат и като такъв не може да очаква нищо конкретно въпреки че е умен, хитър, отдават му се бойните изкуства и е безкрайно чаровен. Забърква се с жадуващо за отмъщение момиче и wanna-be king (на когото показва какво трябва на един крал, за да бъде добър!)

Тук звезди са Kang Ji-hwan (който всички познават като момчето, изяло много бой от Джи Соп в Rough cut) и Sung Yu-ri (която плени сърцето на Бини и сълзите на публиката в Snow queen). И накрая Кралят, този, дето планира революция, Jang Keun-suk. Запомнете това момче, защото ще го видите в следващата драма на сестрите.

Любопитен факт: “Историята на Хонг Гил-Донг” (сериалът е по мотиви на това произведение) е може би най-важната литературна класическа творба в Южна Корея, добила културологични размери от наднационален мащаб. Макар и да не са я чели, корейците са наясно с историята в книгата, и в съзнанието на социума Хонг Гил-Донг е станало нарицателно, както John Doe в англоговорещите страни.

You Are Beautiful

Драмата е You are beautiful. Годината е 2009. Спомняте ли си, че няколко реда по-горе ви помолих, да запомните едно момче. Jang Keun-suk блести тук, много ми е чаровен, макар и клиширан до съвършенство.

Сюжет: Имаме брат и сестра близнаци, израснали в сиропиталище. Момчето е избрано за член на поп група, но си прави операция на носа (примерно) и момичето трябва да го замести. Девойката заживява в къща с останалите трима от A.N.Jell, които се влюбват в нея, а тя естествено в най-арогантният, надут и егоцентричен сред тях. Ще има ли заживели дълго и щастливо, предстои да разберете. Защото ТРЯБВА да гледате драмата.

Напълно лигав и тийн сюжет, съгласна съм. Съгласна съм и с доводите, че никой нормален не би сбъркал Park Shin-Hye за мъж. Но е толкова сладка цялата история, цялата атмосфера, Jung Yong-Hwa и Lee Hong-Gi… Бих го гледала пак, като се мине още време и окончателно си затвърдя мнението, че повечето нови драми НЕ стават.

Любопитен факт:  След този сериал любимото ви плюшено животно ще е прасозаек.

Ще има продължение...

…….

  • Използваните снимки не са мои. Плакатите са уж официалните на съответния сериал, не ги ползвам с комерсиална цел. Kъдето мога, споделям източника. Aко си познаете нещо и искате да го сваля, моля да ми пишете.