Стил, блясък и вкус в корейските сериали

Този пост може да включва всички, ама буквално всички корейски драми.

Стил, блясък и вкус в корейските сериали

Удари ме вдъхновението за него след поредната серия на Eve и умопомрачителните и скъпи тоалети, в които обличат Seo Yea-Ji. Понякога направо ми иде да вляза през екрана и да и открадна дрехите, но после се сещам, че нямам тяло за тях и…изобщо всяка жаба да си знае гьола. Докато се тътрузих по улиците на липсващото време и вдъхновение излезе поредната драма с подчертано добър вкус - The Fabulous - та се амбицирах и, ето на, малко пописах.
Изучавайки модата на Южна Корея и защо са луднали да изглеждат толкова добре, стигнах до извода, че е от елементарно уважение - първо към себе си и след това към околните.
Историята на Южна Корея обуславя и модата в страната - повлияна от различни течения и тенденции. Но едно остава непроменено - отношението към външния вид като израз на класа (много интересна ретроспекция, има и картинки :) ).
В корейските исторически драми навсякъде виждаме улични търговци на бижута, платове, аксесоари. А в един Париж (примерно) по това време по улиците, освен на невъобразима воня на изпражнения, може да се натъкнеш предимно търговци на храна… Показва много за отношението към тялото и външния вид.
Вярвам, че добрият външен вид дава допълнителна увереност - от изключително значение в силно конкурентните общества като южнокорейското, където на почит са само хората най - най-красив, най-умен, най-силен, най-богат.
Но да не се философствам повече, ето някои драми с доста успешни модни попадения, които буквално вадят очи.


The Fabulous

Netflix strikes again.
Едно от нещата, на които да обърнете внимание в драмата The Fabulous, освен сюжета, разбира се, е модата. Ако използвам клишета, драмата е реалистична на толкова много нива, муахаха.
Използвайки за фон бекстейджа на модния бизнес, сериалът показва борбите, униженията, провалите, успехите и връзките между четирима главни герои, милениъли до мозъка на костите си. Go big or go home е веруюто на PR директора Пьо Джин-ън, модния фотограф Джи У-мин, дизайнера Джоузеф и манекенката Йе Сън–хо (както казаха в един от епизодите “Ride or die!”). Има ли любовна връзка (особено между младия Hwarang Minho и неробота Chae Soo-bin) ще оставя сами да разберете, споделяйки част от интервю с актрисата. “Не исках да кажа нищо от рода на това, че любовниците и романтичните връзки са безполезни, а по-скоро, че приятелите имат голямо влияние върху живота ви. …Надявам се, че гледайки The Fabulous, зрителите ще разберат колко е хубаво да имаш такива хора в около себе си.”
Няма да разкривам сюжета, не че е наблъскан с неочаквани обрати и супер изненадващи сюжетни линии, но ще ви кажа, че лошият депутат от Bad and Crazy играе иконичен дизайнер и, въпреки хиперболизирането на образа, ме спечели. 🙂
По форумите чета колко въздишат девойките по рокличката с къдрички, буфан ръкави и изобщо много романтичен привкус, която Пьо Джин-ън носеше на модната гала за представянето на творческия директор на Earline. Аз обаче, ако трябва да избирам само 1 дреха от драмата, която да стане моя, моя, моя, ще се спра на палтото, с което главната героиня отиде на летището за airport вида на JD. Oversized, red, double-breasted - ами какво повече да му искаш? Може и чантата към визията, де.

Eve


Драмата Eve на tvN прелива от лукс, пари и власт.  А няма как да е - все пак се разказва за наследниците на огромни конгломерати, преяждане с власт, задушаване с пари, липса на морал, гнусотия, мръсотия и смрад, малко секс и скандали, развод за няколко милиарда и едно отмъщение. Сервирано студено. Отдавна не се бях влюбвала в корейски сериал така, че да не мога да спра да гледам. Още първи епизод ми подейства като катастрофа - знаеш, че всичко ще завърши зле, но не можеш да отвърнеш очи. А безкрайната върволица от модели на Fendi, Bottega Veneta, Dior, Valentino и т.н. само влошава нещата. Имаше моменти, в които стилистите пресоляваха манджата (като роклята на Elie Saab, с която Ла-Ел отиде на детския рожден ден или тази на Fendi, с която посрещна събуждащия се Йон-Гьом), но като цяло съм доста доволна - изплакнах прилично окото.

The Legend of the Blue Sea


Jun Ji Hyun ми е много любима, а една от ролите, с които ме спечели е тази на русалката в Legend of the Blue Sea. Там си партнира с Min-ho, който е изпечен измамник. Как се срещат, какво ги събира, в крайна сметка ще се вземат ли двамата или тя ще се превърне на морска пяна - крайно време е да разберете от първа ръка.
Оказа се, че перлите всъщност са сълзи на русалки. Познайте нашата главна героиня скъса ли се да реве… Но, още докато не знаеше, че перлите са си доста ценнички, се обличаше от кофите за смет. Какъв див късмет, че там винаги имаше нови модели на Dolce & Gabbana, Tom Ford, Dior, Valentino, Miu Miu.
Само като пример - зелените обувки, които разглеждаше в мола в първи епизод, приличат да са на MANOLO BLAHNIK, а палтото, което взе от боклука в трета серия, май е на LANVIN.

The Glory


Който следи блога ми знае, че имам почти органическа непоносимост към Song Hye-kyo (тук още от нея). Това е втората драма за отмъщение, планирано с години, в този своеобразен списък. В хитовия сериал на Netflix The Glory Song Hye-kyo играе Муун Дон-ън, момиче, което е било брутално тормозено в училище. То се превръща в жена, чиято единствена цел в живота е да отмъсти на мъчителите си.
Ако бях пределно лоша бих казала, че булитата до един си заслужават всичкото зло. Дали обаче отмъщението ще е по Хичкок (“Отмъщението е сладко и не ви прави дебела”) или по Бейкън (“Човек, който мисли за отмъщение, отваря раните си”)? Честно казано, не съм очаквала такова зарибяване от моя страна и то по драма с Song Hye-kyo, но нямам търпение да стане март и да разбера какво ще се случи по-нататък (драмата е с продължение). В мое оправдание искам да кажа, че сценарист е Kim Eun-sook, която стои зад някои от любимите ми сериали - Secret Garden, The Heirs, Descendants of the Sun и, разбира се, Goblin - Guardian: The Lonely and Great God.
Явно на самата Сонг са ѝ повлияли коментарите в мрежата, които директно я обвиняват, че се страхува да остарее и / или да бъде..хм…грозновата. Тук определено се е отказала от грима и топ-тоалетите. Но пък за сметка на това на мен гамата много ми допада :) Както не бих отказала някои от дрехите на Lim Ji Yeon - особено този жълт тренчкот, в който представяше прогнозата, и блузата в цвят фуксия, с която беше когато посети Муун Дон-ън в класната стая.

Tomorrow


Приятна комбинация от фентъзи, комедия и драма е адаптираният от уебтуун сериал Tomorrow. Като сюжет не е нищо особено - екип “жътвари” има задачата да предотвратява самоубийства (много болезнена тема в страната). Всеки от тях носи личен багаж, което го прави перфектен за работата. Или пък не. Шанс за изкупление винаги съществува.
Драмата е визуално кинематографично удоволствие, но на моменти предвидима и досадна. Характеризацията на героите не куца и има изненадващи обрати (влюбена съм в кученцето камикадзе), като освен по Rowoon (толкова любим персонаж от King’s Affection), въздишах и по дрехите на мрачния жътвар Ку Рьон (голяма стихия е в Remarriage & Desires). Например цената на това палто от алпака ме потресе, но преди да я видя, го харесвах почти наравно с това елече на Max Mara (комбинацията с шапка идиотка и ботуши с остър ток ме довърши). Повече обаче си се представям с коженото яке в отровно зелено на Yves Salomon.

Hyena


Като порасна задължително искам да се обличам като героинята на Kim Hye-soo в Hyena. В драмата дамата е печен адвокат, който е част от кантора, поемащи случаите само на богати клиенти. Въоръжена с най-силните инстинкти за оцеляване, тя е истинска хиена, която преследва парите и успеха, независимо от моралната цена. Това е онагледено и в тоалетите ѝ - смели цветове, агресивни съчетания, спортна нотка и щипка дръзки аксесоари. Те придават на цялостната визия усещане за агресия, арогантност, непокорство. А комбинацията на взаимно изключващи се гами и безумният калъф за телефон, който нон-стоп ѝ висеше на врата, само направи адвокат Jung още по-неотразим персонаж в моите очи. Тази чанта на Channel е страхотна, както и това дръзко съчетание (дори в тоалета си за WFH не бих дръзнала).
Като говорим за Kim Hye-soo да ви питам дали успяхте да хвърлите едно око на Under The Queen’s Umbrela? Силно препоръчвам, ако не сте. Отдавна не съм гледала нещо толкова увлекателно.
Аааа, и Yoon Hee-jae (в ролята Ju Ji Hoon - принцът от “Кралството”) не беше зле. Традиционните му костюми, но с в по-свежа окраска или с добавка на интересен акцент  само подчертаваха комплексната му природа - елитен адвокат, уверен в способностите си и с брилянтен ум, но роб на егото си и колеблив в действията си.
Драмата ме държа и със сценарий и актьорска игра, да не си помислите, че само дрехи съм зяпала.

Crash Landing On You


Знаете ли след кой сериал Hyun Bin и Son Ye-jin взеха, че се взеха. Не съм им светила, но мълвата носи, че е след Crash Landing On You - абсолютен хит в каталога на Netflix.
Сюжетът: Юн Се-ри е наследница със собствена модна компания в Южна Корея. Технически е доста богата, така че няма нищо странно, че когато си е у дома е на модната вълна…
След злополучен полет обаче се озовава в демилитализираната зона между Севера и Юга и попада на нашето момче Бини. Следват, разбра се, много перипетии, любовни многоъгълници, заговори и неподозирани изпитания, като Юн Се-ри успява да мине през всичко това облечена в поли на Marc Jacobs, сака от Giambattista Valli, чанти на Fendi и Channel и онова иконично туидено палто с двуредо закопчаване в класическо кафяво от колекция пролет / лято 2020 на Miu Miu.

What’s Wrong With Secretary Kim


Ако сте гледали What's Wrong With Secretary Kim, тогава знаете, че Ким Ми-со (Park Min Young) живее в малък апартамент и има незавидно финансово положение. Злополучното ѝ оцеляване на ръба на бедността всъщност е и един от мотивите да посреща с такава самоотверженост безкрайния низ от прищевки и арогантни забележки на безмерно симпатичния си шеф Park Seo-joon (я, още един Hwarang).
Къде, за Бога, успява да събере всички рокли, сака, тениски, костюми, ризи, чанти, бижута - за мен остава мистерия. А също и как с една секретарска заплата може да се похвали с дрехи с етикети на Valentino, Dior, Dolce and Gabanna, Maison Margiela, Derek Lam и Lanvin, плюс луксозни чанти от Hermés, Chloé, Loewe, Salvatore Ferragamo, Tod’s, Michael Kors и Longchamp… Ако някога ме попитат какво искам от гардероба ѝ - вероятно ще посоча една определена коктейлна рокля с едно рамо в оранжево, перфектна била за корпоративни вечери… Няма да се разсърдя и на клъча на Jimmy Choо, с който са я съчетали.

*Снимките пак не са мои. Не ги използвам с търговска цел, но свалям при поискване.