Чон Джи-хьон е Ashin of the North - перфектната тъмна сила в Kingdom

Епично изживяване за отмъщение, зомбита и война в прекуела на корейския сериал

Чон Джи-хьон е Ashin of the North - перфектната тъмна сила в Kingdom

Гледахте ли вече Чон Джи-хьон в Kingdom: Ashin of the North? Докато чакам трети сезон на култовата поредица за зомбита в Чосон (тук може да прочетете за първа и втора част), се отдадох на този изпипан до най-малкия детайл спин-оф. Който обаче има един почти непростим недостатък - за да разберете какъв - продължавайте да четете.

Netflix са решили да разбият представите ми за зомбитата като художествени тропи явно… Както и да е.

В последните минути на финалния епизод на втори сезон се срещнахме с мистериозна дама, която очевидно държи ключа към кризата с немъртвите. Видяхме за секунди Чон Джи-хьон и лично аз започнах да изгарям от любопитство какво, подягодите, търси тя там. При това облечена като боец, с каменна физиономия и празен поглед.

Чон Джи-хьон е Ашин - перфектната тъмна сила, вероятно бъдещ враг на принц И Чанг (ако се съди по последните ѝ думи в Kingdom: Ashin of the North). Оказва се, че тя е жената, която дава лилавото цветенце, което възкресява мъртвите, на кралския лекар и той превръща починалия монарх в зомби… Оттам насетне знаете както се случва. Ако не - гледайте двата сезона (струва си).

Та в Kingdom: Ashin of the North Чосон, освен че се занимава с японската империя, е заплашен и от юрченците - различни племенни групи на ловци / полуномади, които са обитавали североизточен Китай, сега известен като Манджурия. Лентата ни запознава с два вида юрченци: мирните, живеещи по границите на Чосон; и племе от диви бойци, извършващи набези в граничните села и от време на време опитващи се да анексират части от Чосон, които преди са им принадлежали. И докато едните се препитават като презряни от обществото касапи, то другите обучават от най-ранна детска възраст децата си в изкуството на войната. Впускам се в толкова обяснения за геополитическата реалност тогава, защото без този контекст Kingdom, като цяло, а в частност спин-офът Ashin Of The North, ще останат без един от основните си повествователни мотиви.

Ще се опитам да давам възможно най-малко спойлери, но, ако продължите да четете, е на ваша отговорност.

Филмът започва с отприщването на силата на лилавото омайниче, след като бива изядено от сърна. Съответно сърната от тигър… и става тя, каквато става.

Виждаме, че майката на Ашин е тежко болна, а самото девойче - че попада на древни рисунки, които казват как едно цвете може да възкреси мъртвите. Има и предупреждение, че всичко си има цена.

Междувременно, в покрайнините на граничното село на Ашин, група юрченци са намерени брутално убити в гората. Разследването показва, че убийците не са случайни и, за да има мир и да се запази съществуващото равновесие, вината е хвърлена върху разярения тигър.

Прикриването на кървавото клане налага властите да изпратят бащата на Ашин, който работи като шпионин за Чосон, до войнстващото племе юрченци (споменах по-горе разликата) и да разпространи слуховете за тигъра. Ситуацията е деликатна, защото вторите смятат първите за предатели. Впоследствие той е заловен, а хората в селото на Ашин - избити. Като единствен оцелял, момичето търси защита от властите и моли виновниците за смъртта на близките ѝ да бъдат наказани. Но политическата ситуация не позволява това. В замяна девойката е принудена да живее при прасетата (буквално) и да обслужва военната база в граничния район.

Годините минават, паралелно с превръщането си в жена и изкусен воин Ашин планира отмъщение. Сърцеразбиващо разкритие канализира гнева ѝ, а случайно откритие го насочва.

Предстоят най-оригиналното изтребление на цял военен лагер, изключително изобретателен начин да се съберат и убият зомбита (чак настръхнах от удоволствие) и финал, който беше меко казано неочакван.

Режисьорът Ким Сонг–хун, който стои и зад първия сезон на Kingdom, използва дръзка и интригуваща кинематография, която превръща Kingdom: Ashin of the North във визуален разкош, в който са смесени в равни части приказка за отмъщение, трилър със зомбита и военен епос.

Самата Ашин се превръща в очарователен антигерой, чиято съдба надскача всичко, с което сме свикнали, лашкайки зрителя в крайности като ненавист, съжаление и одобрение. Самата Чон Джи-хьон не позволява да надникнем във вътрешния свят на героинята, свеждайки емоциите ѝ до студенина и презрение (да, звездата от My Love from the Star и My Sassy Girl е хладна и обрана в жестовете и мимиките). Предполагам, че третият сезон на Kingdom ще позволи образът да се разгърне. Но преди това, ще се насладим на героичния принц И Чанг и неговата съдба в прекуела  Kingdom: Crown Prince, който се очаква да излезе по-късно тази година.

И почти щях да забравя - непростимо е това истински завладяващо, епично изживяване, което ще зарадва както любителите на екшъна, така и любителите на зомбитата, да е само 92 минути.

*Снимките пак не са мои. Не ги използвам с търговска цел, но свалям при поискване.