3 причини да се отдадете на “Гоблин”

Корейският сериал ще ви очарова и вдъхнови.

3 причини да се отдадете на “Гоблин”


В реалността романтиката не се случва така, както на кино. Защо ни е иначе то? Тук може да цитирам любимия си Вапцаров, но ще се съсредоточа върху любовните истории.

Великите любовни истории не са непременно щастливи, но са запомнящи се. Създават очакване и необясним трепет за споделеност. В тях две души се срещат, за да се прегърнат поне за миг в една. Този кратък (или пък вечен) епизод дава смисъл на съществуването.

Тази “рецепта” за велика любовна история, доста успешно експлоатират сценаристите на един от най-гледаните корейски сериали евър. "Гoблин" / Guаrdіаn: Тhе Lоnеlу аnd Grеаt Gоd е сред личните ми фаворити и горещо препоръчвам на всички нежни души, които обичат приказките, фантастичните истории и побеждаващата всичко любов. Ако сте изпуснали (не вярвам, но все пак) да го гледате - може да го сторите в eфиpa нa bТV Lаdу, вcяĸa дeлничнa вeчep oт 21:00 ч. Дъщеря ми много се кефи, че е с дублаж. Но тя още не може да чете достатъчно бързо за субтитри...

Ще споделя моите причини да го обичам толкова. Ще се опитам да не издавам много от сюжета, но сте предупредени, че парчета от пъзела ще има. Четете напред на своя отговорност. (Потърсете в този раздел за още сериали с Гонг Ю освен “Гоблин”.)

Сюжетът

Фентъзи драма, с ром-ком и исторически елементи, примесена с доста продуктово позициониране, брутални актьори и сценография като от приказките. Това е накратко.

По дългата версия: Историята започва с halmoni (буквално - баба), която може и да е, може и да не е Съдбата, която разказва как гоблин е бил създаден от Боговете. Безстрашен генерал е прокълнат и едновременно награден с безсмъртие. Край на съществуването му ще сложи невестата, която ще извади острието на безсмъртието от гърдите му.

В наши дни 19-годишна инфантилка Ким Го-ън, която вижда призраци, се натъква на уникално красив, всемогъщ и меланхоличен гоблин Гонг Ю. Въпросният живее с Жътвар (нещо като ангел на смъртта, който се грижи за преминаването на душите в Отвъдното) - И Донг-уук. Той среща чаровна собственичка на ресторант за пържено пилешко - Ю И-на. Съдбите им се преплитат по странен, забавен и трогващ начин, като щипка свежест (сякаш не е достатъчно) добавя Йок Сън-дже, наследник на семейството, грижещо се за гоблина.

Ако още не съм ви заинтригувала, ще добавя, че сценарист е Ким Юн-сук, която има пръст в Descendants of the Sun, Heirs, Secret Garden, Lovers in Paris. Сега как е?

Актьорите

  • Гоблинът

Няма как да не спомена колко харесвам Гонг Ю. Смятам, че освен доста красив, е и изключително талантлив. Мога да продължа със суперлативите още около час, но, за да не съм голословна, ще споделя част от наградите и отличията му. А именно:

53rd Baeksang Arts Awards Best Actor (TV) Guardian: The Lonely and Great God 2017

11th Asian Film Awards Best Actor Train to Busan

32nd Blue Dragon Film Awards Popular Star Award Silenced

И т.н.

Различни източници споделят, че Гонг Ю е бил преследван около 5 години, за да приеме ролята на Гоблина. Според мен нетипичният му външен вид, малко е крив за “кукленската” култура на съвършено съразмерните корейци, го прави перфектен за образа на меланхолично полубожество, осъдено да преживее смъртите на всички свои близки. Освен това е уникално чаровен и буди симпатии. Да не говорим, че е роден да носи модни дрехи, а в самия сериал има доста продуктово позициониране на яки марки.

Уверете се сами:

  • Жътварят

Преди да гледам “Гоблин” си спомнях И Донг-уук като момчето, което открадна момичето на И Джун-ги в My Girl (подробности за драмата можете да прочетете тук). Сега вече е един многострадален ангел на смъртта, който направи изключителна роля и демонстрира страхотна химия както при броманса си (дълбокото приятелство) с Гоблина, така и в любовта към собственичката на ресторант за пържено пилешко. В интерес на истината вероятно само аз съм го запомнила така, защото според проучване, феновете на сериала го харесват заради устните му. Иначе толкова си пасват с Ю Ин-на, че им правят собствен сериал - Touch Your Heart (който не е никак зле).

  • Невестата

Наистина тая липса на симпатия към Ким Го-ън. Но в началото на сериала и вие ще. Това е изключително дразнещо, инфантилно учениче, което ще се забърка в романс с чичка, който очевадно е над 35 г. Поне! Момичето изживява нещо като “ефект на Пепеляшка”. Много от мотивите зад действията ѝ остават да висят. С течение на времето обаче девойчето расте и се променя. Започва да се облича по-ОК и се вижда как модните марки наливат все повече пари в стайлинга ѝ. Отделно плаче като за последно и се смее така - умее да влияе на настроението на зрителя. Преди да партнира на Гонг Ю я знаех само от Cheese in the trap. Сега след King: The Eternal Monarch - пак с нея. Ми още ме дразни. Не знам защо, органично е. Иначе не е никак лоша актриса.

  • Собственичката на ресторант

Толкова е красива тази жена, а изглежда че ще е като виното - ще става по-хубава с годините. Ю Ин-на дебютира сравнително късно - на 28 години. “Беше ми трудно да мисля за себе си като за знаменитост”, разказва тя в интервю. Даже била притеснена да дава интервюта. Изглежда ми супер сладка, а и от Behind the scenes видеата, които изглеждах - впечатлението ми се затвърди. Любовта ѝ с Жътваря в “Гоблин” ми беше много по-убедителна и присърце от тази на двамата главни герои. Ако случайно ви попадне Touch your heart - не се колебайте да му отделите време. Там тя е скандална и не много добра актриса, която чува слух, че известна сценаристка пише сериал за адвокати. За да си оправи имиджа, а и да натрупа опит “от извора” - започва като секретарка в кантората на Донг Уук. Голям тандем са. Той е пълно дърво (отново), тя - закачливо наивна, но с добро сърце.

  • Наследникът

Изключителен сладур е Йок Сън-дже. За ролята си в “Гоблин” обира две награди на 10th Korea Drama Awards - за изгряваща звезда и за звезда на годината. Момчето е част от групата BtoB, а ако ви е интересно може да го чуете тук. Слуховете носят, че се подготвя за влизане в казарма.

Кинематографията

Всъщност не знам дали да се огранича само до това. Цялостното усещане, което създават тоновете, осветлението, магията на фееричното и дори поетичните елементи - не може да се опише… Режисьорите са трима. Няма да ви отегчавам, като им изброявам проектите. Само ще ви кажа, че стоят зад някои от най-силните корейски продукции (заедно или поотделно), включително Mr.Sunshine и Descendents of the sun (сериал, който вече се източи също по българските канали).

Не знам още какво да ви кажа, за да ви убедя, че всяка минута от “Гоблин” си заслужава. Може би един стих:

“Mass is not proportional to volume.

A girl as small as a violet. A girl who moves like a flower petal is pulling me toward her with more force than her mass.

Just then, like Newton’s apple, I rolled toward her without stopping until I fell on her, with a thump. With a thump.

My heart keeps bouncing between the sky and the ground.

It was my first love.”

― Kim In Yook, Physics of Love 사랑의 물리학

П.П. Сцената, в която Невестата среща Гоблина, на ръба на оная скала, с онзи ми ти шал, чадър и букет полски цветя - ами дава тласък на местния бизнес. Находчив господин предлагал комплект от червен шал, букет и чадър под наем за 1000 вона, за да се снимат феновете, които отидат на заветната локация. Найс, не ли?

*Снимките пак не са мои. Не ги използвам с търговска цел, но свалям при поискване.