Жени, преструващи се на мъже - или 7 от любимите ми драми

Корейските и японските сериали изобилстват от подобни сюжети

Жени, преструващи се на мъже - или 7 от любимите ми драми


Нова корейска драма по българска телевизия. Радващо е, че подобни новини вече са ежедневие вместо изключение. По bTV Lady излъчват  „Лунна светлина", която и аз гледам с интерес, за да си припомня събитията в любимия си формат - а именно gender bender (или мъже / жени, които влизат в “обувките” на противоположния пол - принудени от обстоятелствата в повечето случаи).

Във въпросния сериал се срещаме с Хонг Ра-он (Ким Ю-чонг), която ограничена от патриархалните порядки оцелява, предрешена като съветника по любовни въпроси Сам Ном. Поетично любовно писмо я свързва с И Йонг, който всъщност е бъдещият престолонаследник Хьомьонг (Пак Бо-гом). След куриозен момент Сам Ном е продаден като евнух в двореца (не питайте…) и, освен със забранените чувства към принца, трябва да се бори срещу вековните традиции на династията.

Леко и забавно сериалче, непретенциозно, но въпреки това въздействащо. Има и моменти за сълзи… Тематиката ми дава чудесен повод да ви разкажа за любимите си жени, маскирани като мъже. Бонус е мъж, който влиза по супер забавен начин в ролята на подрастваща. Темата обещава забавление.

Coffee Prince

Любимият ми сериал с Гонг Ю. Толкова звездни кариери тръгват от него. Сценарият не е нищо особено, даже да не кажа, че е пълен с дупки, но, Бога ми, добре изиграната история и химията между героите помагат да не се забележат и от придирчивите зрители.

Историята се завърта около разглезения богаташки син Хан Гьол (Гонг Ю). Той наема Го Юн-чан, която мнозина бъркат за момче (как може да помислиш за мъж Yoon Eun-hye), за да симулира еднополова връзка и да държи настрана както амбициозни ухажорки така и бабата на богаташчето, която напира да го “укроти”. След като мисията почти бележи успех (ще разберете защо почти), старицата дава указания да се превърне едно кафене в печелившо, ако Хан Гьол иска да замине за САЩ и да се занимава с нещо различно от предопределеното му - да се грижи за семейната компания. Благодарение на Юн-чан заведението процъфтява под концепцията в него да бъдат наемани само красавци (сред които е Kim Jae-wook). Точно за да се впише сред персонала тя продължава да се преструва на мъж. Престоят много забавни моменти, още толкова сърцераздирателни, наранени чувства…

За Coffee Prince Гонг Ю разказва: „През лятото си спомням за „Кафе принц“, а през зимата си спомням за „Гоблин“. Но смешното е, че когато бях изпълнен с тревоги ….. срещнах „Coffee Prince“ в средата на лятото“. Това е цялостното чувство - усмихнато и топло като лятото - от този сериал - барабар с тъгата, която носи всеки септември…

Можете да го гледате в Netflix.

Empress Ki

Въпреки че познанията ми по корейска история клонят към 0, много харесвам техните исторически драми. Можете да прочетете тук мнението ми за “Съкровище в двореца”, която е една от най-известните и която де факто отприщи корейското присъствие в българския ефир :)
Историята на “Императрица Ки” се базира много бегло на реална историческа личност. Половината от драмата се разиграва в двореца на императора на Китай.

По време на династията Юн Корея, като васал на Китай, е плащала парични и кръвни налози - изразяващи се в роби за империята.

Хиляди момичета са били обречени да завършат като разтуха на китайските мъже. При късмет (или не) някои са попадали в императорския палат, като са имали възможност да станат дори конкубини на Великия император. Или поне това научаваме от сериала…

Сун-нянг е осиротяло при трагични обстоятелства девойче, което е отгледано като момче. Бидейки главатар на улична банда, помага за разобличаването на корумпирани държавни служители, като едновременно с това се бори с тях / преследва собствени интереси. Ангажираността ѝ я среща с престолонаследника Wang Yoo, който ѝ е помогнал да избяга от робство като дете (но на голяма цена). Моментите, в които между двамата прехвърчат искри, са повече от искрени и доста смешни (в началото когато принцът мисли, че има чувства към момче). Химията между Joo Jin-Mo и Ha Ji-Won e страхотна.

След серия от събития Сун-нянг е предадена като робиня на Китай, попада в императорския дворец и впоследствие (след още неочаквани обрати) става конкубина на владетеля. Това е много груб преразказ на случващото се в сериала, историята е много, ама много по-наситена и толкова грабваща, че 51 епизода ще ви се сторят малко (и ще искате още).

Доказателство за добрата актьорска игра на Ha Ji-Won е и последвалата връзка с китайския император (в ролата Ji Chang-Wook). Машина е и като мачка противници в палата, шапка ѝ свалям. Именно схемите и елементите на изненада правят този сериал толкова запомнящ се. Уверявам ви, “Игра на тронове” - пасти да яде. Ако се съди по жестокости - също. Силно се обича и се мрази в тази драма. Аха да харесаш някой - и той се оказва двуличен провал. Колко ми се повдигаше от Jeon Kuk-Hwan (Йон Чул) и Jung Woong-In (Бюнг-су) и симпатизирах на Jin Yi-Han (Тал Тал), или първоначално мразех Baek Jin-Hee (Данашри), а после ревах за нея...

И Empress Ki e в Netflix.

Secret Garden

И като говорим за Ha Ji-Won не мога да не спомена Secret Garden. Там си сменят телата с Бини (Hyun Bin) и настава един нескончаем купон - ум да ти зайде.

Тази приказка за Пепеляш(ка), но в наши дни, започва с изясняването на едно недоразумение. Ра-им е каскадьор, а Джу-уон - изпълнителен директор на търговски център. Среща ги любовна история (не обща).

След като случайно хапват в мистериозен горски ресторант и се почерпват порядъчно с тайнствено вино, всеки от тях попада в “обувките” на другия. Двамата идват от съвсем различни социални прослойки, морал, бекграунд, мотиви, светоусещане, ако щете - всичко им е противоположно. Но са осъдени да се влюбят, бавно и полека да изградят влечението, което като светкавица удря първо единия… Дали ще устискат, дали ще успеят?

Забавата е гарантирана с тази драма, която излиза на екран преди 11 години, но все още е толкова популярна в световен мащаб и печели фенове, че винаги като се спомене някой от главните актьори и излиза и нейното име.

Акцент: Ако си падате романтици, има един момент в първа серия, когато Ра-им изпълнява номер и Джу-уон я вижда - с прилепнал кожен костюм и като богиня на въздуха, предефинираща земното притегляне (всички физични закони), да я изпие човек… Нищо повече не казвам, гледайте!

Sungkyunkwan Scandal

Ужасно, ужасно любима драма. Заслужава си всяка отделена минута. Толкова е топла и уютна, като празник за сетивата е. Всичко в нея е красиво - от историята, през героите, до музиката.

Този сериал, базиран на фикция за учени, впуснали се в дебрите на Конфуцианството, успява да създаде модерна атмосфера, която едновременно с това да се усеща реална от историческа гледна точка.

Драмата се развива в университета Sungkyunkwan по време на управлението на крал Jeongjo и се върти около съдбите и любовите на група младежи. След като болестта на брат ѝ се влошава, а семейството ѝ е заплашено да бъде изритано на улицата поради безпаричие, Ким Юн-хи (в ролята - Park Min-Young) се дегизира като момче и влиза в образователната институция. Там другарува с начетения и праволинеен И Сън-джун (Park Yoo-Chun), с плейбоя Гу Йонг-ха (Song Joong-Ki) и вечния бунтар Мун Дже-шин (Yoo Ah-In). Искам само да подчератя, че от Hwarang насам не съм виждала по-лицеприятен каст.

Можете само да предполагате какво ще последва. Гарантирам забавление. Финалът е много сладичък.

You Аre Beautiful

Драмата е на сестрите Хонг. Вероятно вече сте я гледали. Или поне сте чели за нея. Мога само да добавя песен на Хон Ки.

You're Beautiful OST - Still (As Ever) - Lee Hongki Lyrics

The King's Affection

Всички серии на тази драма току бяха излъчени, но заради искрена и чиста история + смеха и сълзите, които предизвика, ми се нареди сред фаворитите. Историята започва с раждането на близнаци в кралското семейство, но невежеството и патриархалните порядки помрачават радостното събитие. В общи линии - това е нищо, в сравнение с предначертаното бъдеще. A то е пълно със забранени любови, политически интриги и марионетки, повратности и болка (доста ме боля -SPOILER- когато посегнаха на прислужницата и когато дядото изприпка при принца). Има кинематографични детайли, които са изключително красиви + символизъм, който не е за пренебрегване (примерно подаряването на червените обувки).

Чудесни Park Eun-bin  (като престолонаследника И Дам / И Хви) и Rowoon (като преподавател и обект на чувствата на височеството). Честно да ви кажа поп идолът Choi Byung-chan (в ролята на бодигарда / асасин Га Он) малко преиграва. До това води старанието му да покаже дълбочината на героя си и мотивацията му въпреки оскъдността на репликите, отделени му от сценариста

Han Hee-jung (позната ни от Clean With Passion For Now). Изгледах го по Netflix, където можете да видите още една силна драма на режисьора на Another Miss Oh.

Hana Zakari No Kimi Tachi e: Ikemen Paradaisu

Вероятно ще помислите, че ви се подигравам, като препоръчвам нещо толкова:

А) старо

Б) детинско

но предвид издиханията на сценаристите в Япония и Корея днес мисля, че ще е глътка свеж въздух.

Мизуки Ашия (Maki Horikita) се прехвърля от Калифорния в Япония. Но новото ѝ училище не е какво да е, а изцяло момчешко. Девойката се маскира като младеж с идеята да се сближи с Изуми Сано (Shun Oguri), звезда на леката атлетика и неин идол, който е гимназист във въпросното школо. С подрязана коса, с променен глас и с неизбежния бинт / превръзка на бюста Мизуки, освен част от елитната спортна гимназия, става дори съквартирант на Сано. Но бедите не закъсняват - скоро той разбира, че живее с момиче и започва да изпитва чувства към нея, докато се преструва, че нищо не знае - балансирайки между нейната “мъжественост” и емоциите на приятеля му и съученик Шуичи Накатсу (Toma Ikuta).

Kill Мe, Heal Me

Тази драма не е типичната за размяна на телата. Просто в Ча До-хюн (героят на Ji Sung в драмата) съжителстват 7 различни личности. Не е хорър, спокойно. Просто наследникът на богата фамилия страда от раздвоение на личността. И едно т всички съзнания, съжителстващи в него, е на фенгърла. О Ри-джин (в ролята Hwang Jung Eum) е психиатър, който се опитва да му помогне. Какво е довело до състоянието на богаташкото синче, каква е връзката му с пленителния медик и с популярен писател, ще се излекува ли и коя личност в него ще се пребори и ще вземе връх над останалите - ами няма да кажа. Но ще кажа, че ви очакват 20 епизода, изпълнени с романтика, мистерия и много, много смях. Вижте видеото на подрастващото момиче и сами ще се уверите. https://www.youtube.com/watch?v=usa51kT6tLE

Има и още, и още… Изобщо, темата е много благодатна за сценаристите, а и на мен, незнайно защо, ми е присърце. Ако и на вас ви харесват подобни сериали - избройте любимите си в коментар. Ще се радвам да прочета и да ги обсъдим.

*Снимките пак не са мои. Не ги използвам с търговска цел, но свалям при поискване.