"Съкровище в двореца" и на български

Чан Гъм успява да се издигне от помощник в кухнята до Първи лекар в двореца

"Съкровище в двореца" и на български

Ей, направо не мога да изкажа задоволството си, че най-сетне ще има качествена алтернатива на индийски и турския мейнстрийм в ефира що се отнася до сериалите. БНТ започват излъчването на Dae Jang Geum/Jewel in the palace “Съкровище в двореца / Великата Чан Гъм”. Ще ви призная, че имам редица резерви към избора им, ама предвид часа и сезона, ясно е кой е таргет (не и аз). Та… Млъкни сърце!

В сериала се разказва за останалата сираче Чан Гъм, която от помощник в кухнята успява да се издигне до първата жена лекар в двореца, отговорен лично за здравето на Краля. Може да ви звучи малко скучно, но поне докъдето съм гледала (за всички епизоди трябват 54 часа свободно време, а това не е шега работа), е много зарибяващ. В общи линии, ако се устискат първите 3-4 епизода, където се напластява културологичния и историческия контекст на драмата, се попада в един свят на интриги, амбиции, сложни взаимоотношения, усърдие и... любов.

Историята започва преди повече от 500 години в Чосон с убийството на Кралицата по заповед на Краля. Жената е принудена да изпие отрова и проклина палачите си. А това дори не е завръзката. Но е много силен момент, защото в рамките на някакви си 25 минути зрителят получава представа за корейската култура от онзи период - нрави, обичаи, дрехи, ако щете, поглежда в Кралския двор и му става ясно, че тогавашната медицина е била предимно храната. Сега вече е ясна взаимовръзката между готвач и лекар, не ли?! :) Но не се подлъгвайте, че са се лекували само с храна - има билкарство, масажи, акупунктура + операции, намествания на кости и стави, зашивания на рани, цезарово сечение и всякакви други интервенции. Нещо като средновековен вариант на Grey's Anatomy. Правя аналогията именно със страстите на Грей и компания, защото и тук има любов - забранена, споделена, обречена.

В общи линии жените в двореца са предопределени за Краля и нямат друг мъж в живота си. Ако не ги пожелае, са обречени на самота. Дано да не е голям спойлер, но когато една дворцова дама си вдигне косите, значи вече не е девствена. Понеже повечето бяха с такива прически или Кралят е бил доста зает (всъщност сериалът обхваща управлението на няколко монарха), или е нещо като при монахините - съпруги на Господ. Но тук има забранени от закона любови, тайни срещи и съзаклятничество, омраза и страст. (Не се надявайте на горещи цени, корейците най-често бегло се целуват във филмите си. Въпрос на култура явно!)

Кинематографията е много на ниво за сериал - и няма как да е иначе с бюджет от US$15 милиона - доста за стандартите от 2003 г. в Корея. Драмата е десетата по популярност за всички времена и е излъчвана в 91 държави (Сега вече и у нас!) Звездите в нея са Lee Young-ae и Ji Jin-hee. Дамата ми е много симпатична от Joint security area (филм, за който ще прочетете, ако продължите да следите блога, а аз да го поддържам!), а господинът - от Misty (отнася се същото 😁). Исках да ви кажа и че има хубава музика. А пък вие гледайте и ми пишете впечатления! Много ще ми е приятно да обсъждаме, да знаете!

П. П. “Съкровище в двореца” за мен е хубава драма, но далеч не е сред най-хубавите исторически.