“По моя начин” или как да преследваш мечтите си

Премиерният за България корейски сериал е наръчник за оцеляване в грубата действителност

“По моя начин” или как да преследваш мечтите си

Юхууу.
Едно малко бижу намира място в родния ефир тази пролет.

Много бях раздвоена дали да ви го похваля и препоръчам или да си доставя умопоmрачителна наслада с новите серии на The Glory (които вече са качени в Netflix, парят, парят), но си заслужава да отделя време и да ви разкажа за Fight For My Way / “По моя начин”.

Сценаристът Им Санг-чун ни въвежда в света на четирима приятели от детинство, които, вече на ръба на зрелостта, изпитват затруднения да се впишат в живота на порасналите.

Звучи супер отегчително и без капка buzz, нали? И аз си мислех така докато не го започнах. Първо един, после втори, после трети епизод и, хоп, всички 16. Първоначално му се нахвърлих заради Park Seo-Joon (хварангът и дразнещото шефче от What Is Wrong With Secretary Kim) и страшно симпатичната Kim Ji-Won (за която това е първа водеща женска роля в сериал, по-късно я видяхме като Таня от Arthdal Chronicles), но после неусетно “хлътнах” и по другите герои и, разбира се, сюжетът.

След тежките драми, с които се бях забъркала, преди FFMW, имах нужда от нещо освежаващо, но същевременно реално, съотносимо към действителността. Сериалът на KBS се оказа доста смислен, с житейски уроци и актуални ситуации, които биха резонирали с всеки, който се труди усилено и се надява да постигне мечтите си.

Историята се завърта около Донг-ман и Е-ра. Те живеят врата срещу врата и споделят приятелство (което може да, а може и да не - гледайте, за да разберете) прерасне в любов.

Това всъщност е и един от въпросите, които ще разпалват любопитството ви, ако решите да гледате.

Кои са другите? (спойлери напред)

Ще успее ли Донг-ман да съживи мечтите си за MMA кариера?

Известен като талант в таекуондото главният герой в сериала е принуден да се откаже от мечтите си за състезателна кариера. След като ужасен скандал (естествено са намесени пари и сметка за болница) унищава младежките му амбиции, той се носи през живота без конкретни стремежи - живее от работа на работа (последната като унищожител на инсекти и с ужасен шеф за бонус /btw - братът с Аспенгер на главната героиня от Crash Course In Romance/) и поддържа спорна връзка с ученическата си любов. Но е безумно мил и нежен, много чувствителен и скъпоценен приятел.

За 35-те си години Park Seo-Joon е като ходещ учебник за ром-ком драми и води майсторски клас по очарование на главни героини. Звездата му изгрява с Kill Me, Heal Me (на сестрите Хонг, където играе оппа на една от алтернативните самоличности на главния герой), после заковава вниманието в She Was Pretty. Следват FFMW и Hwarang (трябва да напиша и пост за любимите ми исторически сериали, грехота е да нямам за тази драма нищо специално). Оттам нататък thе sky is the limit.

Сега всеки път като излезе от дома си Instagram-ът му пищи. Последно гледах негови снимки от ревюто на Chanel с Джени от Blackpink.

Иначе нетсизените са луднали по т.н. Wooga Squad – банда приятели, начело с PSJ, сред които V от BTS, момчето на бедното семейство в Parasite Choi Woo-Shik (във FFMW е очилатият обожател на Е-ра и бивш съученик на Донг-ман) и актьорът от Strong Girl Bong-soon и бивш хваранг Park Hyung-Sik.

След невероятния успех с Itaewon Class сега го очакват феновете му да се стикова с останалите в Марвел вселената в продължението на Captain Marvel - The Marvels.

Ще успее ли да стане водещ Е-ра?

Гласът на Kim Ji-Won е създаден, за да бъде слушан. Скоро не се бях натъквала на толкова сладка и очарователна главна героиня - освен, че е супер бойна, неотстъпчива, горда и решителна, Е-ра е мила, нежна, винаги се грижи за хората около нея и действа, водена от чувство за справедливост (още се заливам от смях като се сетя как се бяха погрижили за колата на оная тъпа пача, дето крадеше в мола).

Връзката ѝ с Донг-ман е адски затрогваща, усмихваща (финалът, ах, финалът) и сърцераздирателна на моменти. Но винаги откровена.

Актрисата успя да ме направи съпричастна към надеждите и разочарованията си, докато се опитваше да преглътне критиките към липсата на опит, нулевия бекграунд и несъществуващо образование по пътя си към телевизионна кариера. Дълго в сърцето ми остават драми, които имат толкова добре изградени образи, че те са движеща сила в историята, а не сюжетът като цяло.

Миловидната Kim Ji-Won първо ми направи впечатление като надутата богаташка в The Heirs. Но талантът и си пролича като редови войник в Descendants Of The Sun. Отдала се е на театъра още като малка, като киното е естествено продължение на кариерния ѝ път.
Впрочем, преди да стане известна със сериалите си, се мярка в клип на кралете от BIGBANG. Искала е да стане певица или детска учителка, но … в момента е една от най-горещите звезди от малкия екран. Викат ѝ малката Kim Tae-Hee 🙂.

Въпреки, че е известна със стила си, работата си като модел и договорите си с редица ексклузивни марки, тя не е особено активна в социалните мрежи.

Аха, щях да забравя - и освен всичко останало е била рамо до рамо с някои от любимите ми напоследък актьори - два пъти с Lee Joong Ki (Descendants Of The Sun и Arthdal Chronicles) и Ji Chang-wook (в Lovestruck In The City).

Ще преодолее ли изпитанията връзката на Бек Сол-хи и Ким Джу-ман?

Тези двамата са втората двойка в сериала и са много сладки - да не кажа, че тяхната история ми беше доста по-близка и я взех по-присърце (може би защото не съм милениъл, като изначалната таргет аудитория на FFMW). В общи линии се проследява еволюцията на една връзка, както и причините да рухне, да се приспособи или да премине през изпитанията на действителността.

През последните 6 години Сол-хи и Джу-ман се борят да са заедно на фона на опитите им да се “инсталират” в корпоративния свят. Момичето работи в колцентъра на голяма компания за ТВ-шопинг, в която момчето е на добра позиция. Двамата държат отношенията си в тайна.

За разлика от експресивната Е-ра Сол-хи е тиха, с кротки маниери и леко наивна. В продължение на години тя помага на половинката си да се изучи, да си намери подходяща работа, да се изкачи в корпоративната структура, да показва отлични професионални резултати.

От другата страна е Джу-ман, който приема помощта на половинката си в живота, но благодарността, която изпитва към действията ѝ, го задушава и той започва да се чувства в капана на задължението. Над любовта и обожанието му сянка хвърлят липсата на равноправие (както семейството на Джу-ман нарече Сол-хи на детското парти kneeling), граничещо с раболепничене. В офиса му идва стажантка и той се хваща да мисли за нея, обвързвайки я с младата Сол-хи, онази, която е била по-свободолюбива и изразяваща себе си и която всъщност е станала обект на романтичните му интереси.

След като стажантката се опитва всячески да спечели привързаността на Джу-ман и след серия от недоразумения тази двойка буквално започва да се бори за оцеляването си.

Доста интересна ситуация, която честно казано, виждаме всеки ден - обезличаването на единия в името на другия. Често влюбените жени доброволно оставят живота им да се върти около половинката им и се опитват да направят всичко възможно, за да я направят щастлива. Но в крайна сметка губят човека насреща, който приема самоотвержеността за даденост и започва дори се чувства задушен във връзката.

Кой всъщност е новият собственик на жилищния комплекс, където живеят четиримата приятели?

Веднага става ясно, че тази дама не се появява в сериала току-така. Дали не е призрак - се питаха нашите герои докато пиеха на последния етаж и в следващия кадър - черни дантели и токчета - това няма как да обърка дори и по-повърхностния зрител, че предстои нещо съдбоносно.

Освен това, защо сама си лепи тапетите и извършва дребни ремонтни дейности, въртейки се постоянно около Е-ра? Очевадно не е бедна - все пак е собственик на тези немалко на брой жилища.

А когато се появи в злополучния мол - нещата съвсем придобиха по-ясни очертания: Ганака Хванг е свързана с някой от главните герои.

Лично за мен тази сюжетна линия беше някак излишна - драмата ми дойде в повече. Прекрасно би било да си остане само на ниво незначителен персонаж, който с поведението си допринася за веселата атмосфера на повествованието. За да се “заплете” разказът трябва да изчакате поне до 5-ти епизод.


Ще си изяде ли боя Ким Так-су?

През цялото време ми идеше да връхлетя през екрана и да спукам от бой този рус глезльо! Особено при първия му мач с Донг-ман.

Ако се чудите от къде ви е познат - ами това е едно от лошите момчета в The Glory.

Дали този корейски сериал си струва гледането - определено. Не е УАУ, но е романтичен, забавен и реален, а финалът те оставя с едно усещане за лекота в сърцето, усмихващ се от ухо до ухо.


Надявам се, че не мислите, че това, което прочетохте, е голяма част от драмата. Всъщност съм спестила доста от интересните моменти, включително и финалът. А се изкушавам да вдигна завесата. Ще сложа само един колаж за чао.

Колаж с целувки между двамата главни герои в корейския сериал Fight For My Way

П. П. Голямо целуване пада. А химията между PSJ и КJW е един път. 🙂

П.П 2 Снимките пак не са мои. Не ги използвам с търговска цел, но свалям при поискване.