Как само за 4 месеца Южна Корея разби представите за кино, здравеопазване и политика

След като корейското кино успя да направи фурор с Parasite, в кратък срок страната се справи с коронавируса и пое към нисковъглеродното бъдеще

Как само за 4 месеца Южна Корея разби представите за кино, здравеопазване и политика


Какво изниква в ума ви когато някой каже 20 20 (нарочно не го пиша като година)? В моя, освен всички лични събития, 3 неща от глобално значение. След години - живот и здраве - вероятно ще разказвам за внуците си точно за тях:

  • Историческо решение - “Оскар” за един филм в двете най-важни категории - филм на годината и чуждестранен филм на годината
  • COVID-19
  • Екологията в канала

И за трите теми вероятно сте чели толкова, че чак ви е писнало, гади ви се и аха-аха ще затворите тази публикация. И сайта като цяло. Но ще се опитам да подходя под друг ъгъл в прочита им - а именно - с това, което за мен  ги обединява. Южна Корея.

Филмът с няколко големи Ф

Няма да излъжа, ако кажа, че се разтреперих от радост, когато една февруарска утрин открих, че корейската кинематография най-сетне е получила комерсиалното международно признание, което заслужава. Бях проспала как 225 държави и територии са видели Parasite да обира най-много статуетки на Оскарите, сред които за най-добър филм, за най-добър чуждестранен филм, за най-добър режисьор и за най-добър оригинален сценарий. Не е зле като за първи южнокорейски филм, номиниран в категорията International Feature Film или както беше по-популярно преди Foreign Language Film.

Не знам дали сте запознати с всички малки сладки подробности около превръщането на лентата в култ, но съм ви събрала 5.

  1. Филмът е можело да бъде просто пиеса

Това признава самият Бонг. Идеята му хрумнала някъде през 2013 г. в промеждутъка между  Snowpiercer и Okja (абсолютно препоръчвам, особено първия. Можете да ги намерите в Netflix заедно с The Host. Ако ви се търси и онлайн - задължително гледайте Mother и Memories of the murder. Няма да се разочаровате, обещавам). Ако сметнете, идеята за лентата отлежава към 5-6 години.

2. Повечето от актьорите вече са работили с Бонг Джун-хо

С бедния баща - четири пъти. С учителя - веднъж. С уволнената икономка - озвучава Okja.В интерес на истината Бонг толкова обича да снима със Сонг Канг-хо, че бил готов да погребе проекта, ако Сонг не го хареса. А пък Сонг и Чой У-шик толкова се доверяват на режисьора, че дори не знаели какво точно ще играят, когато приели ролите си. “Джесика от Чикаго”  - Парк Со-дам - също.

3. Къщите на двете семейства всъщност са декор

Реално няма такива постройки - едната е част от нещо като огромен басейн, другата - етаж от склад. Водата като цяло е много символична във филма - кадрите как бедните бягат надолу по стъпала, както бактериите в организма слизат по червата, в проливен дъжд, за да завършат е една клоака… Не мога да ги забравя! Така и водата винаги тече от горе надолу; така се разпределят и благата в обществото. Бъкан с метафори филм. Болен…  Както и да е. Къщата може и да е фалшива, но обзавеждането си е съвсем реално и доста скъпо. Освен масички за над 22 000$, можете да видите и творби за над 120 000$.

4. Какво, по дяволите, е ram-dam

Ястието за РД, което момченцето обожава. Нещо средно между рамен и удон. Пълна мешавица и никъде несрещана преди това. Съмнявам се, че бих го яла. С тия два вида тестени...

5. Бонг Джун-хо пише предимно въз основа на опита си

Когато бил с колеж в Сеул, Бонг работил като частен учител за децата на богати двойки. Той твърди, че това е един от малко начини в съвременното южнокорейско общество пътищата на две социални прослойки да се пресекат. Бонг си спомня, че през цялото време се е чувствал все едно е шпионин в чужд дом. Спомените му еволюирали във фантазия какво би се случило, ако преподавателят е психопат… Останалото е история. “Идеята ми беше да вкарам тези напълно различни характери в контролирана среда и да наблюдавам как си взаимодействат”, казва Бонг. Тотална алхимия, ако се съди по резултата.

П.П. Алергията към праскови също е от личен опит. Бонг не е алергичен. Негов приятел обаче е.

COVID-19

Краткият разказ за победата на Южна Корея над вируса идва някак естествено след Parasite, не ли? Поне такива бяха meme-тата в началото. Разбрало се защо Parasite бил хит и обрал толкова много внимание, обожание и награди. Няма лошо - хората трябва някак да изпуснат парата, че не спечели The Joker или 1917. :)

Сега по същество: как Южна Корея ограничи разпространението на коронавируса.

Тук можете да прочетете целия доклад (на английски), изготвен от южнокорейските власти по въпроса, но ще ви го сбия и ще добавя две-три графики за обща представа.

В 88 страници авторите са се опитали да обобщят и да докажат, че мерките, които са предприели, са довели до изглаждане на кривата на заболеваемостта. Усилията им могат да се групират в три основни направления:

  1. Да използват ИКТ технологиите за масово тестване и диагностициране
  2. Да следят хората под карантина и контактните на вече констатирани случаи
  3. Да информират за разпространението на вируса и да поддържат всички факти общодостъпни

"За 20 дни Южна Корея успешно се справи с разпространението на COVID-19 без да налага драконовски мерки, ограничавайки свободата и движението на хората", пишe още в доклада.

Масово тестване и диагностициране с помощта на изкуствен интелект (AI)

Южна Корея е тествала повече хора за коронавирус от всяка друга държава в света - по груби сметки над 300 000 души, което на глава от населението е повече от САЩ и Китай. Този процес позволява веднага да се започне лечение след установяване на положителна проба.

“Тестването е жизненоважно - то води до ранно диагностициране, спира бъдещето разпространение и веднага се инициира подходяща терапия”, обобщава пред BCC министърът на външните работи Канг Кюнг-хва и заключава, че “тестването е ключ към ниската смъртност”.

За да не се претоварват болници и спешни отделения, властите отварят над 600 центъра за тестване и ситуират 50 мобилни станции. Самият процес на взимане на проба трае от 1 до 10 минути!

Освен това пациентите могат да споделят симптоми в разговор с и AI и той да определи дали са за лечение в болница или в домашни условия; дали им трябва лекарска помощ или трябва да бъдат тествани.

Проследяване на болните и контактните им

Когато някой е дал положителна проба, здравните власти го проследяват (с помощта на GPS, мрежата от камери за наблюдение, данни за използване на кредитни карти и т.н.), локализират и всички, които са се срещнали с него, тестват ги и ги изолират. Южнокорейците масово приемат, че се отказват от някои от личните си права в името на благото на обществото.

Хората, на които е разпоредено да са в карантина, се задължават да си свалят определени приложения или ги чака солена глоба. Страната има опит с подобни още от епидемията от БИРС.  Например в доклада се описват две програми за мобилни устройства, които показват движението на заразени пациенти; една, която пищи като аларма, когато в радиус от 100 метра има болен; друга, която ти помага да намериш безопасен маршрут до вкъщи и т.н. Чудесата на технологиите, а?

Счита се, че ранното диагностициране и намирането на заразени в първите етапи на заболяването, позволява да се намали натискът върху болниците и да се осигурят ресурси за сериозно болните. Така смъртността от COVID-19 в Южна Корея е малко над 1% - една от най-ниските в световен мащаб.

Общодостъпна и изчерпателна информация за всичко около вируса

Не просто сайт - цяла мрежа от информация, която нон стоп да залива южнокорейците. Да носят маски, да спазват дистанция, да мият ръце, да следят за новини за новите случаи (всеки се описва чинно - а движение на заболелия, симптоми, кога и къде се е почувствал зле, как му се отразява лечението и т.н.) - облъчването е непрестанно.

В доклада се споменава, че така се повишава не само обществената ангажираност, но и доверието в действията на властите в борбата им с кризата.

Не мога да кажа дали и къде моделът е приложим (явно не и у нас), но от 7-те най-засегнати държави, 5 са по-богати от Южна Корея.

Екологичното бъдеще на планетата

Ако следите новините, вероятно знаете, че Демократическата партия на президента Мун Дже-ин спечели безапелационна победа на парламентарните избори на 15 април. Някъде около 163 места от 300 възможни, като сателите им имат още 17. Сметките оставям на вас, но това е най-категоричната победа на политическа сила в страната за последните 30 години. В изборите с най-висок процент на гласоподаватели от 28 години насам - 66.2%. Анализатори го отдават на успеха на властите с поставянето под контрол на коронавируса.

Ден след изборите беше решено, че Южна Корея ще има нулев въглероден отпечатък до 2050. Победата на практика развърза ръцете на държавния глава да продължи с налагането на “зелената” политика, която предприе в последните две години на мандата си. Част от идеите са спиране на финансирането за добив на въглища, мащабен план за инвестиции във възобновяеми енергийни източници, налагане на “въглероден” данък, създаване на регионален център за реформиране на съществуващите енергийни практики. Тук можете да прочетете повече за въглеродния профил на страната и защо подобно решение е знаково, болезнено и жизненоважно. Аз ще кажа единствено, че президентът Мун направи Южна Корея първата държава от Източна Азия, която си постави амбициозната цел да бъде нулев замърсител до 2050 г.

Нямам думи за заключение. Изводите са за вас.