Център-нападател: "Роди се звезда"

Брадли Купър и Лейди Гага дават всичко от себе си в “Роди се звезда”, но едва ли ще получат всички Оскари, които искат, в сезона на наградите.

Център-нападател: "Роди се звезда"

Броени дни преди обявяването на номинираните за филмовите награди "Оскар" се “включвам” с предложения за победители в различните категории. Филмът е един - “Роди се звезда”/ A star is born, но му правя “разбивка” спрямо очакванията на критиката още когато излезе. Сега са по-обрани възгласите - предвид качеството на останалите претенденти.

От “Роди се звезда” / A Star is born ме заболя, както боли дървесата от икебана. Стискаха и извиваха един безбожно скучен сюжет, докато някой завие. И даже финалът трябваше да дойде около 15 минути по-рано. Една жена в киното заспа и захърка, а после дъщеря й и викаше “Мамо, как можа?!” Не бях аз, аз го гледах тоя филм с мъжа ми.

СПОЙЛЕРИ ще има, та който не го е гледал, да не чете.

Историята на Пепеляшка, Спящата красТавица, Магарешката кожа или там по избор се повтаря с умела режисура и клише до клише на фона на хубава музика, лош диалог и копи-пейст от други филми. (“Не си виновен ти” - около 15 пъти на различни места. Не си виновен, добрият Уил Хънтинг, прощавам ти! /Репликата е най-известната от “Добрият Уил Хънтинг”, психиатърът Робин Уилямс я повтори няколко пъти и го “излекува”/)

Това е четвъртият римейк на “Роди се звезда”! Оригиналният филм е от 1937-ма. После следват три римейка - единият, от които мюзикъл, един индийски, един с Барбара Стрейзънд, а и има нещо “по мотиви на...” с Кийра Найтли, та вероятно могат да минат за 5…

Кому е нужно?!

🏆 “Оскар” за Брадли Купър за актьор - да, негледането в очите от чувство на вина, завист, ментална нестабилност и болест (алкохолизмът е болест, да) са умилителни на фона на южняшкия акцент, двете сини очи и бръчките, изгорели от слънцето - това си е баш най-доброто от всички школи, еманация на непосредствеността. В първата част липсата на логика в действията на героя му не си личеше много… “Нека да ида в драг-куин бар, да пийна, да гледам шоуто и да разпиша две-три цици. А и после да заведа Али в полицейски бар, където тя абсолютно от нищото да реши да фрасне ченге”. Онова с граха, “ Дай да те погледна” и пиАното в студиото (о, чакай, това беше във втората част) са изключително мили малки влюбени жестове и...аз ги усещам, ей така се влюбва човек! Пхахахаха. Тук, който и да го твърди това със статуетка за Купър, не си е пил хапчетата.

🏆 “Оскар” за Лейди Гага - да, затова ги раздават само за пеене, което тя изключително може. Помните ли сцената, в която Джейсън отиде у тях и уж я изненада, баща й го пуснал? Епично събуждане! Толкова талант и непрестореност, такова съвършенство! Плаках когато се караха във ваната, толкова истинска сцена… В компанията, в която се очаква да я поставят, дори и жестове като отричане от дуети с противоречиви личности, няма да й донесат наградата. Но пее и танцува жената, тя е наистина добър музикант и талант, съвсем искрено го казвам. “Грами”-тата са нейната стихия обаче!

🏆 “Оскар” за музиката/оригинална песен - да, не беше лоша. В интерес на истината само на моменти ме подразни - например надграждането на емоцията на концерта, на който ДМ я чакаше - ето, идва Джим Морисън (я, съвпадение в инициалите) с Riders on the storm (по аналогията с иконичния за мен филм за The Doors на Оливър Стоун). За Еди Ведър и самостоятелния му концерт преди да срещне Али - Брадли даже сам си казва от къде е “попил” поведението на рок звезда - получило му се е, не само мазната коса! Във финалната песен - всеки момент очаквах..and I can’t forget the feelings, that you gave me through the years…(Вариация на Марая Кери.. No I can't forget this evening or your face as you were leaving…) Но пък Shallows e навсякъде, дори в супермаркета и вероятно ще вземе статуетка за песен към филм. Не само номинация.

🏆 “Оскар” за режисура - на фона на "Рома"/Roma и "Първият човек"/First man?! Мнеее! Филмът е визуално пиршество, което трябваше да свърши до отразената в къщата светлина на полицейските лампи. Даже и осветеността на кадрите, да не говорим композицията им, беше на ниво и се чудя как някои актьори са в пъти по-добри режисьори (Бен Афлек?!) Но, уви, режисьорският дебют на Брадли Купър не е достатъчна причина, за да грабне статуетката. You don’t have to be a horse to judge a horse race… Чакай, това беше от друг филм!

🏆”Оскар” за поддържаща роля за Сам Елиът - този човек беше единственият актьор във филма. Когато си тръгна със зачервени очи, оставил Джейсън след рехабилитацията, е, тогава и аз пуснах сълза. За пръв и последен път. Голям е тук! Но едва ли...

🏆”Оскар” за най-добър филм - категорично не помня и един чернокож. Имаше хомосексуалисти обаче. Но чернокожи - не! Затова едва ли! (Расистко ли прозвуча? Просто искам да съм в “тренда” на Академията от последните години!)

Ако има нещо - няма нищо. От мръсния въздух е!

Послепис: Носите на ирония и сарказъм, нали?!
Послепис 2: В раздела за американско кино може да прочетете за други предложения като “Роди се звезда”.