Ефтелинг - един от най-приказните паркове в Европа (част II)

Вижте втората част на разказа ми за Ефтелинг. Той ще ви разведе сред атракционите - подходящи за по-малките, за по-екстремните или за вече “порасналите” деца.

На снимката виждаме статуя на талисмана на Ефтелинг, която подозрително прилича на статуя на Мики Маус.

Това е втората част на този пост - Ефтелинг - един от най-приказните паркове в Европа - като тук ще продължавам да ви описвам атракционите.

Диорама (Diorama)

В предишната публикация приключихме с двата вида влакчета за посетители, но тук се включва един много умален, но адски детайлен проект на железопътна линия, която минава през различни места в една въображаема планина. Всичко беше изпипано до най-малкия детайл - даже до жената, която дои крава, имаше миниатюрно ведро за мляко. През осветените прозорци на една къща можеше да се видят силуетите на хора, които танцуват и очевадно кипи супер купон. Даже има мълнии и се чува бурята, когато влакът мине през раздираната от небесната ярост планина. Много е впечатляващо!

Диорама реално е умален макет, думата идва от гръцки и означава “през това, което се вижда”. Диорамата в Ефтелинг проследява пътя на влак.

Питонът (Python)

Не знам къде ми беше акълът, когато в София обещах на дъщеря си, че ще се кача на това скоростно чудовище. За мой късмет (а и на околните, които щяха да бъдат яко опищени), съоръжението беше затворено. Предлагам ви да се обърнем към Ютюб за качествено видео от приключението с Python. :)

Гондолета (Gondoletta)

Няма как да пропуснете обиколката на езерото с гондоли! Ние се възползвахме 3 пъти и всеки от тях оставахме доволни. В езерото (през което минава парния влак от предишния пост) на свобода плуват гъски, патки, лебеди. Страхотно е, защото минават току до лодките (които се движат самостоятелно, вероятно на подводна линия). Ние уцелихме момента, в който една патица си беше излюпила малки и синът ми всеки път ги посрещаше с възторг. Освен това в езерото плуват огромни риби (може би златни, хахаха), и още повече допринасят за магичната атмосфера.

Всяка от 40-те лодки на Гондолета (Gondoletta) минава покрай 150 различни вида водолюбиви птици и може би още толкова растения за 20-минутния си тур.

Полумесец (Halve Maen)

В България му викаме “гондола” и го има по панаирите. Тук е много по-голям пиратски кораб, който буквално прави кръг с носа си (демек тези, които са от двата му края се навеждат почти с главата надолу). Заради спецификите на екстремността, опашките тук са две - в зависимост от това, къде искаш да седнеш. Дъщеря ми се вози два пъти поред и после ѝ стана лошо, та не можа качествено да се наслади на турската кухня :)

Вдъхновен от търговския Halve Maen на Dutch East India Co. в Ефтелинг всъщност е най-големият пиратски кораб в света според Книгата на рекордите Гинес.

В близост са детските колички на “Старата писта Тюфер” (De Oude Tufferbaan), на които се возихме в пожарникарски автомобил, а синът ми се правеше, че кара. Екстрата са кокошките, които набибиткваше. Разбира се, уважихме и детската площадка “Гнездото” (The Nest), на която най-голямата атракция за децата ми се оказа… пързалка. На тръгване към следващата атракция минахме през панаирджийската улица (Game Gallery), където всеки, който се чувства достатъчно точен или късметлия, може да спечели различни играчки или просто да преяде с бонбони.

Пираня (Pirana)

Въпреки лошото време, дъжда и студения вятър, бях настроена авантюристично! Хахахаха. Не бе. Просто не исках дъщеря ми да ходи сама. Затова смело изчакахме заедно с останалите не особено добре с главата посетители (кой се вози на рафтинг в тоя студ) и заехме местата си.  Като цяло, призивът в официалния сайт казва всичко: “Опитайте се да преодолеете тази 350-метрова буйна река и останете сухи!” “ След като още на първия завой ме заля вълна от лявата страна, се преместих на друга седалка. Само за да ме залее и отдясно…

Карнавал Фестивал (Geesink)

За мен Ефтелинг има два маскота - шутът Пардюс и клоунчето Йоки (още спорим дали не е Джоки). Последното има толкова заразителна песничка, че ти влиза в ума и човърка, човърка, човърка, докато не загубиш и последната си нервна клетка и не се превърнеш в тананикащо си с глас зомби. Въпреки очакването ми, че този атракцион ще е пълна лиготия и откровена загуба на време, отново не се оказах права. Влакчето на Йоки минава през сцени с механични кукли, които представят световните държави като всички в тях са … йокита. Смях се от сърце на италианските, китайските и японските йокита, които дори игреаха сумо и театър на сенките. Забава не само за най-малките.

На снимката се вижда част от приказния свят, обитаван изцяло от Йокита, които атракциона Карнавал Фестивал (Geesink) представя.
118-те “ вагончета” на "Карнавал Фестивал" (Geesink) пътуват 240 метра за около 6 минути.

Фата Моргана (Fata Morgana)

Може да не ви звучи кой знае колко привлекателно, но това ми е любимата атракция в Ефтелинг. Влизаш в замък на арабски владетел или махараджа и се качваш на лодка, която по тъмни и тесни канали те отвежда на приключение в Далечния Изток. Някъде прочетох, че има над 120 механизирани кукли, които представят сцени от арабските страни - от тъмници и каторга, през ден на пазара (даже имаше възстановка как се вади зъб) и в кръчмата, до харема и личният кораб на непознат владетел. Миризмите са ориенталски, напада ви крокодил, а слуга държи на каишка тигър, който ръмжи срещу лодката. Това е само грубо описание - обърнато е внимание на най-малките детайли… А атракциона е от 1986 година…

На снимката се вижда част от атракцията с танцуваща кукла сред мъже в арабска кръчма.
Построената през 1986 година атракция "Фата Моргана" (Fata Morgana) има общо 140 механични кукли и е базирана на арабската “1001 нощи”.

Накрая пътуването завършва в гифт шоп, откъдето си тръгнахме с плюшена змия, яйце, от което се излюпва незнайно какво, и гумена пепелянка…

Пагода (Pagode)

Това е нещо като наблюдателна кула - огромна, въртяща се бавно и на всички страни… чиния, която ще ви издигне толкова високо, че ще имате възможност да огледате не само Ефтелинг, но и околностите. Движението е плавно, както нагоре така и самото въртене. Обезопасено е - могат да се качват и майки с колички, малки деца или хора със специфични потребности.

На снимката се вижда въртящата се 15-метрова пагода и 225-тонната хидравлична “ръка”, която държи кабина с тегло 155 тона и около 100 посетителя.

Единственото, за което съжалявам, е че не можах да опитам азиатската кухня в ресторанта в подножието. Може някой, който го е сторил, да сподели дали си е струвало.

Селцето на малките герои (Volk van Laaf)

Синът ми умираше от кеф тук. Мъжът ми - също. „Народът на Лааф" (или както там се наричат) са изключително комедийни образи, като посетителите де факто се разхождат из селцето им. В него могат да се видят, освен краля, разбира се, обущаря, пивоваря, училището, мелницата, шивашкото ателие и т.н., като на всяка крачка ви очакват изненади - музика, криви огледала, лупа, люлки, пързалки, поточета и магически кладенец, и още, и още… На височина от около 3 метра минават монорейлчета, като всяка количка е с формата на охлюв. Лично аз се возих три пъти!

На снимката се вижда входът към “Селцето на малките герои” в Ефтелинг.

Вила Волта (Villa Volta)

Прокълната къща на разбойник, полакомил се да открадне ценностите на абатство Постър, изглежда внушително отвън. Вътре минаваш през няколко зали, където странни кукли ти разказват приказката за Хюго и неговата безмерна алчност. Основната атракция представлява пейки в основния салон, които уж се обръщат с главата надолу. В действителност наклонът е не повече от 30 градуса. Останалото е оптична илюзия. Впечатление ми направи, че на опашката на входа бяхме единствените възрастни. Почти, де. Имаше и един татко с три момчета.

Снимка на Вила Волта (Villa Volta) в Ефтелинг отвън.
Статуята на покрива движи ръцете си и приканва посетителите.

Кондорът (Vogel Rok)

Дойде ред и на екстремностите (благодаря на всички, които прочетоха до тук). Първата представлява скоростно влакче, което се движи в пълна тъма. В общи линии на около 90 градуса - все едно минава по стените на огромното хале, в което се развива действието. Естествено - има завои и резки изкачвания и слизания. И, както при всяка атракция) те снимат.

На снимката сме аз и дъщеря ми се возим на атракциона “Кондорът” (Vogel Rok) и пищим от кеф.

Забравих да спомена, че почти при всеки райд, има камера. Заснемат всяка количка. На изхода те чакат дигитални изображения, които можеш да купиш разпечатани или, благодарение на уникален код, да въведеш в специално място в приложението и да запазиш още един спомен от приключението Ефтелинг. Снимките остават в акаунта.

Летящият холандец (De Vliegende Hollander)

Историята на известния призрачен кораб е претворена в този атракцион. Тя разказва за кораб, който плува под ръководството на капитан Филип Ван дер Декен. Въпреки че е религиозен празник, Декен решава да опъне платна, кълнейки се, че ако трябва и сам ще пори вълните дори и в най-голямата буря, но няма да се върне на брега. И така - цяла вечност.

Посетителите влизат в къщата на Ван дер Декен, а после през тунели и вътрешността на кораба (включително каютата на капитана). Тунелът завършва в мазето на кръчма и след малко стигаме до пристанището, откъдето уж ще отплаваме, подобно на прокълнатия кораб.

Качваме се в малки дървен лодки като единственият източник на светлина е фенерът на носа им. Оттам отиваме в “открито море”, където ни посреща призрачен глас, който ни обещава, че ще плуваме до края на вечността. После се издигаме на 22,5 метра и се изстрелваме напред по 85-градусова траектория, правим почти обратен завой и пльосваме във водата.

В интерес на истината това беше първият атракцион, на който отидохме и реално не знаехме какво ни очаква - шеметно спускане и яко опръскване с вода. И най-екстремният, за който се престраших. Оттам насетне само свалях нивото на адреналин, за да завърша на игралната площадка “Островът на приключенията” (Archipel).

На снимката се виждат къщичките над плитката водна площадка, която е част от атракциона Островът на приключенията”.

Джордж и драконът (Joris en de Draak)

Дървено скоростно влакче с два маршрута - “огън” и “вода”. Според мен няма значение, кой от двата ще изберете - не се различaват особено. Атракционът не е екстремен колкото “Летящият холандец”, като максималната му височина реално е към 12 метра.

Посетителите се настаняват по двама в количка, като аз трябваше да седна с друга майка, чиито две деца бяха сами в съседство. Тя не пищеше, та и мен ме беше срам да пищя. Ако беше чаааaaк толкова ужасяващо, щях. Не препоръчвам за хора с проблеми с гърба.

Равелин (Raveleijn)

Ако сте чели внимателно предишната част със заведенията за хранене, вероятно помните, че в едно от тях празнувахме победа над дракон. Ами битката се разигра в този амфитеатър.

Макар и на нидерландски - не вярвам, че ще има неразбрали историята. Няма да я спойлвам. 🙂

а снимката виждате арената в “Равелин”, където се изпълняват 5 представления от по 30 минути на ден.
На снимката виждате арената в “Равелин”, където се изпълняват 5 представления от по 30 минути на ден. В тях участват 10 актьора, 12 животни и 1 механичен дракон.

Баронът (De Baron)

Свободно падане с 90 км/ч от 37 метра в дупка с пушек… Повече не мога да кажа - не съм се качвала. Дъщеря ми - три пъти. Най-отпред. И прави знак на победа като я снимат (демек - позира). А аз щях да съм припаднала.

На снимката се вижда една от количките на атракцията “Баронът” (De Baron) преди да падне свободно от 37 метра в дупка с пушек.

Макс и Мориц (Max and Moritz)

Копие на “Джордж и драконът”, но за по-малки деца, съответно по-ниско и по-бавно. Синът ми се влюби и, въпреки опашките, се возихме 4 пъти. Подходящо е за деца над метър, като тези до 130 см трябва да са с придружител над 16 години.

Симболика (Symbolica)

За мен това е поантата на парка - магия в 6 минути. Това е ултра-мега-гига скъп атракцион и му личи.
Приветстват те в замъка на края, където те посреща шутът Пардюс и те потапят във вълшебния свят на Ефтелинг. Не мога да разкажа. Моля, последвайте линка, за да се насладите на вълшебството, благодарение на клипа от официалния канал на парка в Ютюб.

Вълшебното езеро (Aquanura)

И, ако в края на деня още имате сили, то това водно шоу от светлини, звуци и пушек - е точно за вас. Разказва историята на принцесата, която си изпуснала златната топка в езеро, където я намерил принц-жабок.

Снимка на езерото, в което се провежда спектакълът от вода и светлина в Ефтелинг.

В заключение мога да кажа, че няма нищо случайно в това, че Ефтелинг има 9 награди от световно признати туристически организации. Струва си и парите, и нервите, покрай организацията, и отеклите крака в края на деня.


Бонус: Забравих да спомена, че на територията на парка се намира един от най-големите театри в Нидерландия - Caro. Представлението е замислено така, че езикът да не е съществена бариера (на английски е)! Купете си билети предварително, даже още като запазвате престоя си.