Ефтелинг - един от най-приказните паркове в Европа

Защо да отидете, да се забавлявате и да оставите сърцето си в Ефтелинг - един от най-магичните паркове в Европа с приказни герои и над 27 атракции.

Гледка през езерото към централната част на Ефтелинг.

В следващите редове ще ви разкажа за пътешествието ни до най-големия тематичен парк в Нидерландия и един от най-старите в света - Ефтелинг. Надявам се да ви е от полза - как да организирате и осъществите пътуването, престоя си и посещението на всички атракции, ако сте решили, че Ефтелинг е вашето място. Или да ви навия да отидете - ако още не сте. 🙂

Входът на Ефтелинг по залез слънце.

Първо малко за самия парк: От официалния сайт на Ефтелинг (Efteling), а и от мобилното приложение (което е must have, ако наистина сте се запътили натам), можете да разберете доста за историята на парка, затова и няма да влизам в прекалени детайли.
Обграден от гора (вълшебна?!) и основан през 1952 г., Ефтелинг отваря врати само с една атракция, но това не му пречи да се окаже източник на вдъхновение за доста подобни по цял свят. Мълвата носи, че лично Уолт Дисни дошъл да почерпи идеи и ноу-хау за едноименния развлекателен парк в Калифорния (който отваря врати прз 1955 г.), но това не е доказано (забавен мит е). Връзката между двата парка обаче е друга - от Ефтелинг давали съвети как американските атракции да бъдат пригодени за европейския вкус при построяването на Дисниленд в Париж. За благодарност от Дисни подарили на нидерландците малка статуя.

Изглед от една от централните алеи в Ефтелинг, водеща към входа на  двореца на атракцията “Симболика”.

Днес Ефтелинг се простира на близо 75 хектара и има 27 атракции (през 2024 г. се очаква да завършат още една), две зони за настаняване със самостоятелни къщички (като в приказките е всичко), две хотелски части, театър, игрище за голф, телевизионен канал, радио. :)

Какво ще намерите там?

Паркът предлага от яки семейни забавления, през условия за пълен отдих и релаксация, до адреналин за по-екстремните. По-надолу в текста ще опиша всяка атракция и ще добавя лични снимки, затова не се отказвайте да четете :)
Освен атракциони, директно инспирирани от приказките и митовете, ще намерите и 15 тематични ресторанта. Като цяло има за всеки вкус по нещо (аз лично не можах да харесам нищо, освен доматената супа в “Белия кон” (Het Witte Paard) и турския дюнер в “Гара Изток” (Station De Oost) - не защото готвят лошо, а по-скоро защото не наблягат на подправките).
Децата много се зарадваха на палачинките в “Къщата в ствола” (Polles Keuken), като подозирам, че известен принос има магията 🙂

Магическата атмосфера в едно от местата за хранене в Ефтелинг.

Иначе съветвам да запазите предварително места, ако искате да вечеряте в “Гербът на Равелейн” (Het Wapen van Raveleijn). Менюто се посочва предварително, а впоследствие пиенето е на корем. Де факто се празнува победата над дракона, представление, на което може да се насладите преди това. Всичко в парка е създадено с мисъл за децата, ще ви изненадат като ги ангажират с дейности по време на вечерята, а после дори ги възнаградят с рицарска титла. Не се лъжете обаче, това че ги вземат по някое време не значи, че не ги връщат. :)
А, ако по време на препускането между атракциите ви се дояде чипс на клечка, захарен памук или желирани бонбони - помислено е и за това.
Отпадъците пък може да си хвърлите в гладните за опаковки кошчета. Papier er, papier er…

 Говорещите кошчета за боклук в Ефтелинг - като любими приказни герои.


Къде да се настаните?

Ако сте решили да гостувате на парка, добре е да запазите места отрано. Ние бяхме резервирали къщичка в едно от приказните селца три или четири месеца предварително. Струва си всяка стотинка. 🙂

Снимка на една от къщите, която можете да наемете, за престоя си в Ефтелинг.

Отделно, с престоя в местата за настаняване в Ефтелинг, получавате право да достъпите атракционите поне 30 минути преди всички останали, а това е от огромно значение. В зависимост от сезона, деня или конкретните климатични условия изчакването може да е до 90 минути… Да скъсите опашката и да сте завидно напред е ключово за това колко атракциона ще успеете да посетите в съответния ден. А и гостите имат достъп до басейн. Който е голямо забавление, защото има водно течение и магически ведра с вода се изливат периодично на главите на плуващите. Разбира се, има и басейн за деца и джакузи. Ако детето ви не може да плува, влиза при възрастните след като си купи надуваеми плувки за ръцете.
Ааа, щях да забравя, ако сте гости на Ефтелинг, имате и безплатен паркинг.
От 2011 г. Ефтелинг е отворен целогодишно, но някои от атракционите не работят през различните сезони (например тези, които включват яко пръскане с вода :))

Снимка на един от замъците в Ефтелинг.

Билетите, ако не сте гости на хотелската част, варират от 27 до 48 евро, като включват различни “екстри”. Валидността им е варира и няма фиксирана дата, за която да важат, само срок. Отново силно ви съветвам да си свалите приложението или да следите сайта - там в реално време може да следите работните часове, кои съоръжения не работят, колко приблизително се изчаква за даден атракцион и т.н.
В най-общи линии работното време варира в празнични дни и през различните сезони, като традиционно е от 10.00 ч. до 19.00 ч.

За кого е подходящ?

Никой няма да остане разочарован в Ефтелинг. Най-малките влизат безплатно и е пълно с дечурлига, които могат да намерят винаги какво да правят без да се отегчат. Да не говорим, че някои атракциони са създадени специално за тях.
В най-натоварените дни в Ефтелинг има около 2,500 служители, готови да откликнат на всяка молба и желание. Помислено е и за всички със специални потребности. Дори има специални входове и версии на съответната забава, пригодени за нуждите им.
С ръка на сърцето ви казвам, че аз бях много против да посетим увеселителен парк в студената част на Европа вместо културни и архитектурни забележителности в топлата, но останах о-ч-а-р-о-в-а-н-а! И въпреки редицата си фобии и страхове, успях да се възползвам от почти всички атракциони (без свободното падане в “Баронът”, което нямаше да преживея), а от някои - дори по три-четири пъти :)

Снимка на тълпите в една от алеите на Ефтелинг.

Кога да го посетите?

Най-доброто време за посещение според мен, с оглед да избегнете километрични опашки, тълпи, задръствания (ако пътувате с кола) и т.н. е късна пролет и късна есен. Освен това ви съветвам да избягвате почивните дни и уикендите. Просто изчакването доста скапва настроението и ограничава броя на атракционите, които може да посетите за 1 ден.
От опит казвам, че в хубавите и слънчеви дни, които са приемливи като температури или няма порой, навалицата е безумна. Пред едното влакче висяхме около 47 минути, а да изчакаме пред една от най-посещаваните атракции “Симболика” (Symbolica: Palace of Fantasy) опашката беше половинчасова.

Снимка на чакащите туристи пред една от най-посещаваните атракции в Ефтелинг.

От общо 4 дни - 1 беше слънчев, 2 облачни с множество краткотрайни превалявания и 1 слънчев сутринта, но с дъжд и вятър в следобедните часове.
В петък, след като освободихме къщата, се възползвахме максимално преди да потеглим към Айндховен. Ами, беше ужас. Тълпи, тълпи, задръствания по магистралата, по радиото чухме, че и на границата с Белгия е така. Просто предстояха два почивни дни с температури около 15 градуса и хората бяха решили да се възползват.
Само вметвам, че когато аз бях с яке, зимни обувки и суичър - около мен все се намираха хора по къси гащи и тениски, та даже и деца. Луда работа!
Абсолютно съм убедена, че приказната атмосфера става дори още по-феерична през зимата с прясно навалял сняг или че Коледата там ще е наистина вълшебна (до къщичките идват маскирани герои, за да помагат на децата да заспят, и то в обикновени дни, та само си представям какво са измислили за Коледа), нежели Нова Година, но не мога да се пречупя и да си представя как обикалям на открито 8 часа при температури около нулата.

Как да организирате пътуването?

Ние пътувахме до Айндховен с полет от София на Ryanair - мисля че са два пъти седмично. Купете си билети доста по-отрано (ние - около шест месеца), защото всеки полет е fully booked.

Снимка през прозореца на самолета.

От Айндховен до Ефтелинг, който всъщност се намира около град Каатшовел, провинция Северен Брабант (или иначе казано на 15-ина минути с кола от Тилбург), можете да използвате няколко варианта за превоз. Ние бяхме с такси, но като алтернативи се предлагат железопътен транспорт и автобус. В общи линии сменяте три пъти превоз независимо на коя комбинация се спрете, а пътуването е около час и 30-50 мин. Целта ви е винаги Каатшовел, от където вървите около половин километър и сте пред входа на парка.

Защо си струва?

Както обещах по-горе ето и списък с атракциите и лични впечатления (където мога да добавя).

Приказната гора (Sprookjesbos)

Най-старата атракция в Ефтелинг, в която ще се влюбят всички малки и вече пораснали деца, е “Приказната гора” (Sprookjesbos). Там ще се срещнете с герои като Спящата красавица (дворецът ѝ буквално ни посреща след първия завой, а през различни прозорчета можете да видите механични кукли на вещицата, която преде с вретено, самата принцеса, готвач, който е заспал, докато готви и т.н.), бременските градски музиканти, танцуващите обувки от “Скъсаните обувки на принцесата”, Снежанка и компанията ѝ от седем джуджета (даже децата могат да преминат през къщичката им), Румпелщилцхен, Пепеляшка, Рапунцел (ама вещицата наистина се катери по косата ѝ), Козата и нейните седем козлета, Хензел и Гретел (като приближите къщичката им мирише на ванилия), Червената шапчица, императорът от “Славеят”, царят и придворните му от “Новите дрехи на царя” и много други…  Около 20 минути чакахме на опашка, за да се повозим на лодка-лебед в замъка на принцесата от “Дивите лебеди”.

Замъкът на спящата красавица в Ефтелинг.

А някъде по средата на “Приказната гора” - можете да видите и дърво, което разказва приказки. Уви, само на нидерландски.

Говорещото дърво в Ефтелинг разказва приказки на нидерландски.

Синът ми се влюби в дълговратия от “Шестимата слуги” и в рибата, погълнала татко Карло и Пинокио (която трябва да примамиш с улов на въдица, за да си отвори устата).

Снимка на механичната кукла-риба, погълнала Пинокио, в Ефтелинг.

Детска железница (Kinderspoor)

Малки сладки вагончета, които преминават през мини-град и мини-гара, в които родителите въртят педали, а децата се возят. Голямо е забавление, особено ако не въртиш ти, а каката, муахахаха.

Снимка на вагоните с педали на детската железница в Ефтелинг.

Площадът на Антон Пик (Anton Pieckplein)

Наречен е на "бащата" на парка - всъщност Антон Пик проектира мястото. В цялата обстановка има ретро нотка. Карузели, люлки, въртящи се пеперудки, дори сцена за куклен театър (само на нидерландски, но все пак :)), музей "Ефтелинг"- всичко това можете да откриете там + магазини за сувенири и костюми на приказни или магически герои за малките. През 2003 г. е площадът е реновиран от Мишел ден Дулк по рисунки на самия Пик.

Парен влак (Stoomtrein)

Ако искате да разгледате изцяло Ефтелинг (а защо не и да решите къде да се отбиете), то този атракционен влак с парен локомотив и истински машинист, е точно за вас. Има отворени вагони и такива с прозорци, влакът е достъпен и за хора с увреждания, като има място за количките. Спирките са общо 2 (като едната е “Гара Изток” с турския ресторант, за който ви споменах по-горе).

Гледка към един от бреговете на езерото в Ефтелинг, снимана докато сме във влакчето.

Влакът минава и през средата на езерото с гондолите, за които ще ви разкажа в следващия пост. Този стана доста дългичък. А тук можете да прочетете за други приключения като това в Ефтелинг.

П.П. Снимките са от личния ми архив.