5 причини да гледате “Романтичният доктор” по БНТ2

Корейски сериал за изборите в живота, които ни правят по-добри хора. С добър каст и интелигентен сценарий. Кинематографията е над средното ниво.

5 причини да гледате “Романтичният доктор” по БНТ2


Не съм голям почитател на лекарските сериали. Започнах много скептично да гледам “Романтичният доктор” / Romantic doctor, Teacher Kim. Последната лекарска драма, на която истински се забавлявах беше “Д-р Хаус”, та разбирате колебанията ми. Първите няколко епизода изгледах някак между другото - въпреки една от най-горещите целувки в корейски сериали, която някога съм виждала… Но после… Ах, после… Сериалът се оказа великолепен. Ако динамиката в “Спешно отделение” и съспенсът в “Анатомията на Грей” имаха незаконно азиатско дете, щеше да е “Романтичният доктор”. Сюжетът се върти около известен хирург, познат като “Ръката на Бог”, който изведнъж изчезва и никой не знае защо и къде… Подвизава се като учителя Ким, самонарича се “Романтичният доктор” и се наслаждава да оперира в забутана болница в провинцията, след като е работил в едно от най-престижните лечебни заведения в Сеул. Другите двама главни герои са Канг Донг Чо, който става лекар, воден от жаждата си за мъст и слава, и Йон Со Чун, за която пък мотив е признанието.  Двамата ще срещнат “Ръката на Бог”, за да научат истинското значение на Хипократовата клетва, на любовта и на ценностите в живота. И ако синопсисът не ви привлече достатъчно, ето още 5 причини.

1. Звездният каст

Всеки, който поне малко се интересува от корейско кино, в един или друг момент се е сблъсквал с Хан Сок Кю. Ветеранът играе ролята на учителя Ким и освен за хирургията, както е по сценарий, може да предаде два-три урока на младите си колеги и по актьорско майсторство. Можете да прочете мнението ми за филм с негово участие тук. “Зелена риба” не е върхът в кариерата му. Но няма да ви подведа, ако препоръчам и „Берлинският файл“, както и сериала Deep rooted tree, където е в ролята на Крал Седжон, наложил корейското писмо. Написах за уроците по актьорство не защото Ю Йон Сок и Со Хьон Джин не се справят с ролите си, а защото той е ветеранът. Но Ю Йон Сок е толкова убедителен като млад лекар, търсещ отмъщение за смъртта на баща си и жадуващ за успех и слава, че съвсем няма да ви изненада, ако сте попадали и на друго силно негово превъплъщение. Лично аз с две ръце препоръчвам Mr.Sunshine, но и в The Beauty Inside скрива шапки. Ролята на другия наперен млад хирург, в който е влюбен героят на Ю Йон Сок, е поверена на Со Хьон Джин. Дамата е изключително симпатична и спечели овациите ми в „Другата госпожица О“ (корейски сериал, който обаче не харесах особено). Джин Кьонг (шефката на сестрите в провинциалната болница) и Чой Джин Хо (директорът на болницата в Сеул), дори няма да ги споменавам.

2. Най-горещата целувка

Още преди финалните надписи на първия епизод ще видите нещо невиждано - целувка с жар, устни, страст, език, електричество. Няма шега, няма измама! И абсолютно не преувеличавам.  Со Хьон Джин и Ю Йон Сок имат такава химия помежду си, че получават наградата за най-добра екранна двойка на 24th SBS Drama Awards през 2016г. (Тук е моментът да споделя, че за ролята е била поканена и Им Су Джонг, но за мое удовлетворение е отказала. Не че имам нещо лично против момичето или пък я намирам за бездарна. Не! Просто не мога да си я представя до друг, освен до Со Джи Соп, а и идва малко goofy за хирург, не ли?!)

3. Рейтингът

Драмата е една от една от най-гледаните ТВ поредици за 2016 г. в Южна Корея. Последният ѝ епизод достига малко под 28% гледаемост в национален мащаб, а като цяло рейтингът е 20%+. Аз обикновено не се кланям на рейтинги и класации, но в случая конкретните данни отразяват и моя вкус.

4. Саундтракът

Не си падам по парчета, на чийто текст не мога да си попейвам. И въпреки това често намирам инструменталните композиции за впечатляващи. В саундтрака на “Романтичният доктор” мога да пригласям само на една песен на Бийтълс и една на Мадона, а и те не са част от официалната компилация. Но, забележете, нея (компилацията) много я харесвам. Не мога да определя защо - чувствата ми не подлежат на описание, но, за Бога, чуйте и вие. (С особено внимание към Heabin – Forever Love!)

5. “Regret is worse than failure”

По принцип много мразя някой да ме поучава. Но пък обичам цитати от филми, книги, сериали. Затова сега се боря вътрешно дали да отбележа като плюс богатата нравственост на “Романтичният доктор”. Имам предвид, че сериалът е замислен така, че да дава насоки в живота без ни най-малко да дразни и нравоучи, а това е един откровен успех, ако ме питате. Който от героите се докосне до “Ръката на Бог”, получава  шанс да се промени към по-добро. От членовете на екипа на сеулската болница, през пациентите и техните семейства, до работещите в провинциалната болница, за всеки става ясно, че “не е важно колко си добър, а колко добър искаш да си”. Това важи и за нас, нали? “Съжалението е по-лошо от провала”. Учителят Ким не е “романтичен” в онзи любовно-еротичен смисъл, който неизменно се “пришива” към думата. А по-скоро в схващанията и порядките, в онзи меланхоличен дух, който ни обзема когато се натъкнем на доктор, който е лечител за пациентите си. Който се грижи не само за тялото, но и за душата. Защото всички “боледуваме” и макар да не ни се налага трансплантация или да не ни стърчи метален прът от гърдите, все имаме нужда да чуем “ОК е да правиш грешки. Важното е да се фокусираш и да прецениш къде си сбъркал. За да ги поправиш.”

БОНУС ПРИЧИНА

Не знам дали обичате bromance-и. Аз намирам за много усмихващо това двама мъже да си разменят хапливи забележки, но вътрешно да изпитват респект и привързаност един към друг. Носи хлапашки чар и небрежна обаятелност. А между двама нахакани хирурзи с различен бекграунд, но с еднакъв хъс за успех (и влечение към една и съща жена), е повече от очарователно. (Никак не искам да ви развалям гледането и няма да назовавам имена. Само скрийншот за спойлер!)

БОНУС ПРИЧИНА 2:

Още една жарка целувка. И диалози като:

“- Обичам те!

-Ааа, ОК!”

БОНУС ПРИЧИНА 3:

Прекалявам, не ли?!

Много обичам красивите кадри. Луда съм за впечатляваща кинематография, която прелива от идеи и подчертава сюжета. Режисьор на сериала е Ю Ин Шик, който не е “вчерашен”, при работата с подобни формати, но мисля, че в такива случаи операторите са “виновни” за въздействието на кадрите. От работата си на терен знам, че ако окото зад камерата не може да намери най-точното въздействие, останалата част от екипа, ако ще и на главата си да застане, просто няма да предаде грам магия и очарование. Кинематографи на “Романтичният доктор” са И Гил Бок и Сонг Йо Хун.

В заключение - абе, гледайте!