По пътя: Реймс

По пътя: Реймс

Във Франция попаднах съвсем НЕслучайно. Посредством организирана екскурзия с автобус (имаше и забавни моменти, като цяло излиза не толкова бюджетно подобно приключение, но по-...обхватно, защото не стигаш директно от т. А до т. Б) Минахме през доста държави и съответно места, разбира се, като в няколко поредни поста ще акцентирам върху най-интересните за мен.

Първо, макар и в разбъркана последователност от приключенска гледна точка, искам да ви покажа малко гледчици от Реймс. И то предимно от катедралата. Лошото време има способността да разваля планове.
images
Градът е китен и кокетен. Намира се в близост до Париж и има около 250 хил. жители. Възприема се като столица на историческата област Шампан, световноизвестна с пенливото си вино. Аз го знам като мястото, където на 7 май 1945г. се подписва капитулацията на Нацистка Германия. В по-далечно време Реймс е бил градът, където са короновани френските крале.
Notr_dame_1
Тази красавица е символ на Реймс (редом с шампанското, да). Официално строителството й започва през 1211 г. Обаче тук е имало свети храм още през V век. Легендата разказва, че на това място е бил кръстен франкският крал Хлодвиг I (Кратка историческа справка сочи, че след като този владетел извоювал знаменитата си победа над вестготите, образуваната франкска държава обхванала почти цялата Римска Галия. Денят, в който той бил посветен в християнството, по същество означавал създаването на Франция.) Кръстил го някой си епископ, който по-късно станал Св. Реми…
Towers_2
Нотр Дам дьо Реймс е дълга цели 138 м., а висока - 38м. През ХV век били издигнати двете й кули, всяка по 81 м. (Тук е моментът да “блесна” със знания и да кажа, че като цяло в катедралостроeнето 1 кула означава, че храмът е “посветен” на мъж, две - на жена.)
Statues_4
Фасадата на катедралата съдържа повече от 2000 статуи на светци. Сред тях е и най-прочутата - на усмихващия се ангел. (Обезглавеният светец не е Йоан Кръстител, а Сен Дени, бивш парижки епископ, а по настоящем и светец.) Това е един от страничните входове на катедралата - малките фигури са на разни френски крале, като централно място заема сцена с покръстването на Хлодвиг.
Entrance_4
Централният портал е посветен на Дева Мария. Има прекрасна розетка с арка, която също е осеяна със статуйки. За съжаление, този вход бе затворен и затова ще видим розетката отвътре. Иначе това е Южния вход, който също не е грозен (само дето стъкълцата са по-малко).
Virgin_Mary_5
Розетката на Дева Мария отвътре. Има още доста подобни, но малко по-скромни по страничните стени. Дело са на различни майстори - от 13 до 20 век. Най-високата вътрешна част на катедралата е 38 м.
Clovis_bapt_6
Това е мястото, където са короновани френските крале. Най-известното от тези събития е коронацията на Шарл VІІ в присъствието на Жана Д`Арк. (Помните ли Мила Йовович, Джон Малкович и като цяло Люк Бесон зад камерата?) В случая на плочката пише, че тук бил покръстен Хлодвиг, ама не знаех къде да напиша това за коронациите.
Joan_in_the_church_7
Света Жана Д' Арк. Даааа, първо я изгарят, после си я канонизират, а сега я слагат във всеки храм…
Joan_with_sword_8
Още една нейна статуя - с войнствено размахан меч на площадчето до катедралата.
Вие били ли сте в Реймс? Какво най-много ви впечатли? Ще се радвам на подробности в коментарите! (За още приключения по пътя като това в Реймс прочетете тук.)