Много папи се появиха във филмите, но са интересни

Американският сериал разбива стереотипа за религия, църква и вяра.

Много папи се появиха във филмите, но са интересни


Понеже и аз обичам хубавото кино и новите сериали, и понеже ми е много приятно да общувам с авторката на блога, тя е духовит и талантлив човек, днес с голямо удоволствие гостувам в блога ѝ – казвам се Невена.

И преди да съм изгубила публиката с твърде дълго интро, искам само да отбележа, че през последните 2 години откривам за себе си южнокорейското кино (което soulamain отразява) и се изумявам от дълбочината му. За мен това са нов и друг тип филмови творби, които отразяват свят с различен поглед към човешките ценности. Никой от героите за финал не остава чисто добър или окончателно лош, както в американските или европейските продукции, така че респект към тези актьори и творци за въздействието, което създават.

Но сега ще споделя мнение за друга продукция: сериалът „Новият папа” на HBO и Canal+ /Европа, САЩ/.

„Новият папа” е вторият сезон на сериала на HBO „Младият папа” (2016). Той зарадва с излизането си феновете на първия сезон и беше наличен няколко месеца преди и по време на Голямото оставане вкъщи тази година.

И сега едно важно уточнение: имайки предвид присъствието на филм за папи и в номинациите за Оскари 2020 – кино лентата от 2:05 ч. „Двамата папи” с участието на Джонатан Прайс и Антъни Хопкинс, снимана в Рим, наистина много папи станаха в киното на 2020 г. – сериалът да не се бърка с нея. Оказва се, че темата за папите в киното през тази година стана като тази за Втората световна война – много филми, много нещо, и все пак интересни за гледане. Затварям скобата.

И така, през 2020 г. сезон 2 на „Младият папа” – „Новият папа”, излезе и беше на преден план с Джон Малкович – негово интелектуално холивудско височество, и на заден план с актьора, изиграл папата рокзвезда, върху чиято харизма се крепи първият сезон – Джъд Лоу.

Наистина е блестящ Джъд Лоу в първия сезон, особено в сцената в Сикстинската капела, която най-отчетливо си спомням и където изнася пред кардиналите реч в духа на: „Чук-чук? Хората търсят Църквата. Но е затворено. Църквата я няма, те трябва да я досътворят, за тях тя вече е обгърната от мистерия” – цитирам по смисъл. Всъщност, може би не беше интересна само самата му концепция за църквата, по-скоро бе интересно и как той се отнасяше към кардиналите.

И за да не ви спойлвам за сезон 2, както и за сезон 1, в случай че не сте го гледали, ще кажа само, че Джъд Лоу е много добър актьор. :) И че нововъведеният като централен образ на нов папа Джон Малкович (вече на 66, със значителен стаж в киното на Холивуд – нашите уважения), малко изморява след Лоу с твърде интелектуалното си излъчване, наречено от самите сценаристи чрез речите на останалите герои като „папа от крехък порцелан”. Но не се отказвайте, ако сте очаквали повече движение: останете до епизод 7! Епизодите са общо 9.

Ще отбележа, че това не е сериал, който ще се хареса на всеки. Но то кой е?

И нека обърна внимание на енергичното диско интро с танцуващи монахини в началото на всеки епизод на „Новият папа”, което според мен им се е получило – като контраст към очакването за скуката и безвремието на Ватикана. Танците на водещите актьори в края на епизодите също са идейни и добре изпълнени.

Сезон 2 отново е заснет на красиви и изтънчени места в Италия, Англия, радва окото на всеки пътешественик по душа. HBO си е HBO, с нейните възможности.

По-голямо внимание е обърнато на образа на белгийската актриса Сесил дьо Франс, която играе PR-ката на Ватикана. Тя изпълнява ролята си доста добре – присъствието ѝ прави сериала по-балансиран и е запомнящо се. Както и това на италианския актьор Силвио Орландо - кардинала, който управлява Римокатолическата църква в сянка. Ако трябва да бъда честна, Орландо на моменти изнася филма, за да не изгубим интерес и за мен най-силната реч за целия сезон 2 не е на папа, а неговата – за Джироламо.

За финал, и за да не става твърде дълго, „Новият папа” си заслужава, но и трябва да проявите малко търпение, след като сте гледали сезон 1.

П.П. /Бел. ред. му викаха едно време/ Аз много благодаря на Неви, че ми се нави на поканата. Ще я изнудвам и за други текстове :)

*Постерът пак не е мой. Не го използвам с търговска цел, но свалям при поискване.