Има нещо гнило в Дания... Но не е поредицата за "Специален отдел Q"

Датчаните определено го могат - тъмното и вледеняващо кино. Реалистична, но напрегната и доста добре заснета поредица.

Има нещо гнило в Дания... Но не е поредицата за "Специален отдел Q"


Много се зарибявам да гледам трейлъри на игри. Ей така, мога по половин час да цъкам и да гледам колко напреднали са технологиите и как едно време фаталититата в Мортал Комбат нямат общо с фаталититата сега.  Много по-кръвожадни са и в интерес на истината не бих оставила детето ми да ги цъка, а едно време си играех на воля…

Както и да е. Та гледам си аз трейлъра на новата игра на Hideo Kojima Dead Standing  и там кой? Мадс Микелсен, разбира се. Доглежда ми се нещо с него. Я да видя нещо с оная другия, дето го имат за секси. Някаква поредица за някакъв отдел Кю. „Готини постерчета“, си мисля и почвам първия…

След като ми изтърпяхте предисловието - по същество. Много зарибяващи, адски реалистични и down-to-earth криминално-драматични трилъри. А, ако сте забелязали, нещо не съм фен на датското/скандинавското кино като цяло.

Специален отдел Q“ е нещо като онова за момичето на влака, с драконовото тату, в паяжината, но някак по-…достоверно. Ето, например, във филмите всички карат стари коли, само полицаите (защото са служебни), богатите (по обясними причини) и политиците (също по обясними причини) – не. С тези убийствени данъци, никой в Дания не може да си позволи нова кола! :) Не знам, теоритизирам всъщност!

Иначе първият и вторият филм от трилогията са с един режисьор. А третият и четвъртият филм, по новелите на Юси Адлер-Юлсен, с други...

Та на първите два режисьор е някой си Mikkel Nørgaard - знаят го феновете на Borgen, но не и аз. Въпросният господин яко е взаимствал от Финчър, яко. Ако се абстрахирате от това, доста прилично се е справило момчето. Но три идеи повече ми харесаха третата и четвъртата част, съответно режисирани от Hans Petter Moland и Christoffer Boe, които са ми тотално неизвестни също. За да бъда точна, ще обобщя, че от тази серия филми съм запозната само с единия главен актьор. Който е известният на доста хора Николай Лие Каас – мокър сън с бръчка по средата на челото, който ако се усмихне тук, лицето му ще се разпадне на две и милиони фенки ще умрат от удавяне в сълзи...

Няма да ви спойлвам дали се усмихва някога из филмите, тръпнете в напрежение… НО като детектив Карл Мьорк, пияница с лош нрав и симпатичен син, но умничък за полицай, е шест точки.

Другият главен герой е Фарес Фарес, който познават предимно феновете на Westworld.

В общи линии синопсисите са идентични – двама полицаи, забутани в отдел за „Студени досиета“, решават стари случаи с нов акцент… В първия филм се заформя "Специален отдел Q" всъщност.

Много се хилих на привнасянето на една котка от едно местопрестъпление:


      „ - Много хубава котка, твоя ли е? (Секретарката на отдела към гръмпи детектива.)

-          Да.

-          Купи ли й къщичка, храна и играчки?

-          Да. (А той дори не е забелязал, че син му от 3 дни живее у тях, та смятайте купил ли е.)“

Аз много се смях на тоя датски хумор. И даже успях да харесам един напълно луд злодей детеубиец, но пак ще се въздържа - заради СПОЙЛЕРИ.

В кратце искам само да кажа – гледайте. Изключително достоверна и неочаквано интригуваща поредица. (Не помня още хубави скандинавски филми като “Специален отдел Q” дали съм препоръчвала.)

П. П. Забравих да ви спомена, че тайно в участъка им викат „Пияницата и арабина“. Но тайно. Не казвайте на никого.