7 интересни факта за киното на Китай

Кой е първият китайски филм? Кой е най-награждаваният? Колко са последователите във Weibo на най-известната жена в Китай? И още, и още...

7 интересни факта за киното на Китай


Такова слънце ме е напекло и такъв мързел ме е налегнал, че ще му викам пролетна умора. Та въпреки нея, събрах 7 факта за киното на Китай. Дано да са ви интересни.

1. Първият китайски филм е всъщност заснета опера.

Киното дебютира в Китай през 1896г.  Първият китайски филм “Битката за планината Динг Чун” е от 1905г. и всъщност представлява опера (без звук, разбира се). Напълно в стила на нямото кино, от време на време се появяват надписи като “Бой с мечове”, “Бой лице в лице”, “Търси си боя” (превод съвсем фриволен и напълно шеговит...) Снимките били 3 дни на открито, без план и сценарий. Само с 1 камера, купена от германски търговец в Япония, режисьор, учил фотография и ентусиаст оператор.

2. Китайското кино има 6 поколения творци.

Историците определят 6 поколения в китайската кинематография. Пионери са Чанг Шичуан и Чанг Ченкин.

Следват “левите” творци на 30-те и 40-те години на XIX век - предвоенната “Златна ера”, събрала най-добрите традиции на Холивуд и омешала ги с традиционните китайски изкуства.

Третото поколение, което честно не разбрах, е нещо като култивирани от второто поколение творци, които правят компания на самоуки леви по убеждение режисьори. Също част от “Златната ера”, явно разкъсана от войната/войните.

Четвъртото поколение било изцяло на кинотворци не само по душа и призвание, но и по образование. Те получили обучението си под зоркия поглед на Партията и работили под нейното крило и с нейната благословия.

Петото поколение се отнася изцяло за завършилите Филмовата Академия в Пекин, випуск 1982г. - Чен Кайдже и Джан Имоу. Известни са с “експерименталните си арт-търсения, предизвикващи традиционният социалистически реализъм.“

Новаците от шестото поколение  "усещат пулса на страната" след Мао. Очаква се киното на Китай да постигне международен успех не само по качество, но и по касовост.

3. Жена е най-скъпата звезда в китайското кино.

Най-добре платената знаменитост в Китай е Фан Бинбин. Дамата държи рекорда за най-добре платената актриса и в световен мащаб. Ще се учудите, но това е така от 2006г.

4. Най-известната жена в Китай също е актриса.

Ксие На e най-популярната жена в Китай - актриса, певица, дизайнер... В местния еквивалент на Туитър/Инстаграм Weibo има над 117 милиона последователи, повече от Кати Пери и Джъстин Бийбър взети заедно и в двете мрежи.

5. Китайците предпочитат да гледат родно кино.

Най-добре представилият се китайски филм в местния боксофис е Wolf warrior 2. За 2018та. година обаче е Operation red sea, който смаза блокбастъри като Avengers: The infinity war и Jurassic world: Fallen Kingdom.

6. Най-награждаваният китайски филм е "Тигър и дракон".

Лентата на Анг Лий получава и “Оскар” за чуждоезичен филм, но страната, подала го като кандидатура е Тайван - не че има голяма разлика. (Все пак говорим за 1994г., още не се е провел XVI конгрес на Комунистическата партия, Ху Дзинтао си го знаят само Политбюро и въобще Китай не е такъв “масивен г@зар” на световната икономическа сцена).  

7. Най-голямото киностудио в света се намира в Китай.

Поредният и последен засега “ритник” на разгръщащата се китайската филмова индустрия е изключително силен - студия за близо 8 млрд. долара с размерите на 200 футболни игрища, които трябва да превърнат страната в “хъб” за световното кинопроизводство.