5 мрачни сериала с игри (докато чакаме Squid Game 2)

Tолкова оригинално ли е корейското чудо, оглавило листите на Netflix?

5 мрачни сериала с игри  (докато чакаме Squid Game 2)

Коледа е време за веселие, тържества, любов и много топли чувства. Ако тази преблага комбинация не ви понася в щедрите дози на празничния сезон, ето с какво може да разредите сладките инжекции. А и да си запълните времето до втори сезон на култовия сериал. Да, за “Игра на калмари” иде реч. С появата си предизвика феномен, почти както PSY, който превъртя YouTube, и BTS, които от корейска момчешка групичка, се превърнаха в господари на музикалната сцена в глобален мащаб.

Няма да обобщавам за Squid Game - толкова много се изписа, че каквото и да кажа, ще е като едно изхвърляне на мастило от един калмар в световния океан… Но, да, ще има втори сезон, а дотогава напълнете паничка кимчи, нека някой близък ви изпържи чипс от скариди и вземете дистанционното. Платформата е предимно Netflix, с едно изключение, което много, ама много ми хареса, препоръките - предимно тъмни и касаещи игри.

Alice In Borderland

Базиран на манга, сериалът, режисиран от Шинсуке Сато, изпраща група тийнейджъри в паралелна реалност, където да участват в игра на живот и смърт. Лично за мен първата серия не беше кой знае колко grim, като през цялото време се дивих на леко комедийната нотка в целия този...дистопичен разказ. Много ми допаднаха сцените на опустялото Токио, как главните герои се лутат по празната магистрала - също както в реалността не могат да намерят своя път в живота. Социалната критика при японците тук не е толкова директна, колкото при корейците в Squid Game. Но не се подлъгвайте - тя е там и чака да бъде интерпретирана. Бясното препускане в свят, в който героите се лутат между “разбери как да оцелееш” и “не умирай”, превръща Alice In Borderland в отражение на реалността.


Liar Game

Както се казва: “Гледала съм Liar Game в зората на демокрацията” - едно време гледах JDramas. Мисля, че по някое време го бяха качили и Netflix, но със сигурност не беше първи сезон. А той е мега интересен - с Матсуда Шота и Ерика Тода. Сюжетът включва много милиони и игра на нерви, в която е важно как ще предадеш и надхитриш другарчето, като го загробиш с доживотен дълг.

Наивната до болка (повярвайте, откровено заблудено момиче) Нао е въвлечена в психологическа игра за много пари. Ясно е, дори и на нея, че сама няма да се справи, затова се обръща към изпечения измамник Шиничи. Двамата, водени от приятелство и уменията си (да, да си добър също е умение), участват в предизвикателствата като се опитват хем да продължат, хем да не закопават другарчетата…

Музиката много пасва на манга атмосферата (да, сериалът е по манга), да не говорим за мизансцена.

Що се отнася до предизвикателствата - всяко ниво е съставено от множество задачи и трикове, като началото е сравнително леко, но после, ах, после…

Има много неща в Squid Game, които са взаимствани от този сериал. Аз съм гледала само първи сезон, за другите нищо не мога да кажа. Има и корейска интерпретация - маската позната ли ви е?

Kakegurui

И като говорим за игри - какво ще кажете за сериал за елитна академия, където на почит са умението да хвърляш високи залози и да печелиш предизвикателства? В тази обстановка перфектно се вписва Юмеко, която обича тръпката и lose-it-all / win-it-all концепцията.

Допадна ми много разрезът на обществото, което представляват формированията в академията. Важно е кого познаваш, кой какво и колко ти дължи, ти на кого дължиш… С нюх и разум Юмеко успява да разклати устоите на този своеобразен социум и да постави на изпитание йерархичната структура - само за забавление. Поне на пръв поглед…

Японски, по манга (в Netflix можете да я гледате и нея).

Re: Mind

Пак японски сериал, ако въобще може да се нарече така. Сериите са 12 и са по-малко от 25 мин всяка. Ако не броим спешъла, който за разкош е 31 мин. Участват членовете на японска гърл банда - Keyakizaka 46.

Въпреки ниската си оценка в базите, аз останах доволна от видяното. 11 гимназистки се събуждат приковани към една маса за пиршество… Водят се предимно диалози и / или монолози. То не, че дават указания за Философски камък, но обичам словоблудствата под всякаква форма. Малко въздухарски идват концепцията и изпълнението, но нека на бъдем придирчиви и просто да се потопим в тази история за лудост, сестри и раздели, неизпълнени обещания. Историята е трагична, но да не казвам повече. Имаше момент, в който (от мен, а и от тях) се задава въпроса: “Цялото това мъчение за нищо ли беше?”...

Последната сцена на брега разкрива много, освен ако Netflix и TV Tokyo не са решили да има втори сезон.

Tip: Специалният епизод се развива около година и половина преди трагичните събития.

3%

В сериала тийнове (малко над, но да не бъдем дребнави), трябва да преминат процес на селекция (изпитанието е наречено Процесът, за да помогне да не се изгубим в излишни термини явно...), за да се присъединят към дистопично и бленувано място, където живее 3% от населението. ОК, до тук - абсолютно нищо оригинално. Обаче… Изчакайте края на първи епизод. Мрачна тайна на един от кандидатите ще пренареди картите и ще доведе до неочакван обрат.

Квичах от кеф при началните етапи на селекцията  - където дълбоко лични въпроси, където няма правилен и грешен отговор, водят до елиминиране. В повечето случаи - всичко изглежда на случаен принцип. Хората решават пъзели, загадки от escape rooms, дори трябва да решат детективско предизвикателство, абе, шапка свалям пред креативността на сценаристите.

Това не е поредната дистопия, ако ѝ дадете шанс, ще се убедите.


П.П. Понеже сте супер, хипер готини, ако сте стигнали до тези редове - ще ви подшушна и името на друг мрачен сериал, който е главозамайващ.

Hellbound

От режисьора на Train to Busan Йон Санг-хо (с Гонг Ю, когото видяхте и като HR на кървавото състезание в “Игра на калмари”) идва трактовка в 6 части на това, какво е да си човек, кое е човешко и кое ни е чуждо, от какво имаме нужда, от какво ни е страх най-много, какво ценим най-силно… Когато три горилоподобни създания, излезли сякаш от Ада, обвити в дим, с червени очи и чутовна сила демонстративно размазват от бой и изгарят до пепел човек и то посред бял ден в час пик в Сеул, хората започват да търсят отговори. Като за всеки те са различни - в зависимост от неговия мироглед, морал, душа, ако щете. Традиционните институции като медии и правораздавателните органи нямат решения, които да им предложат. Затова масата се обръща към вярата. А какво експлоатира по-успешно вярата от лъжерелигията? Сериалът залага на алчната страна на религията, жаждата на обществото за насилие и изкупление, престъпленията срещу морала и срещу отделния индивид като върха на социалния айсберг. Финалът, който хвърля нова ръкавица към устоите на функционирането на света, предполага втори сезон.

Споменах ли, че Ю А-ин от Burning е разкошен манипулативен религиозен лидер, с вкус към комбинативните mind games и вид на обречено бито куче?

П.П.2 А за най-най-готините сред вас - стигнали чак дотук - бонус (филм с подобна тематика).

Circle

Забележете, че филмът, за който ще стане дума, не е с The отпред - съответно не е онзи с Том Ханкс и Ема Уотсън.

50 непознати се озовават в тъмна стая по неведоми за тях пътища. Подредени са в две окръжности и са поставени пред ситуацията да не мърдат  и да се не се опитват да влязат в контакт един с друг или ще бъдат убити. Скоро научават, че това не е достатъчно, за да останат живи - през равен интервал от време трябва да гласуват кой да бъде убит.

Много, много интересна концепция, особено с привнесените догадки за насилствено участие в експеримент, чрез който да се определят фундаментите на хуманизма. През цялото време и зрител, и актьори се питат има ли измъкване, масово ли ще се мре, трябва ли да има съревнование между участниците или сътрудничество.

Финалът е като от “Зоната на здрача”...

П.П. В раздела за корейски сериали има още предложения, но в тази статия са избрoени повечето, които приличат на “Игра на калмари”.